11.01.2018 Beograd

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti odgovorila ministru Dačiću

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti odgovorila ministru Dačiću Foto: Zoran Raš
Povodom zalaganja ministra Ivice Dačića da se u Srbiji, po ugledu na Island, zakonom muškarcima i ženama garantuju iste plate za isti posao, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je danas ukazala na postojanje domaćeg Zakona o zabrani diskriminacije.


Taj propis već zabranjuje diskriminaciju u oblasti rada i propisuje pravo na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti.

Janković ukazala da je pravna zaštita u toj oblasti je propisana i Zakonom o radu i drugim propisima, kao i međunarodnim sporazumima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala.

"Praksa svih evropskih institucija za ravnopravnost ukazuje da ovaj problem postoji i u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, ali i da je izuzetno teško dokazati nejednakost u zaradama muškaraca i žena za isti rad", navela je poverenica.

Ona je navela da je uzrok tome netransparentnost podataka o sistemu zarada i nepristupačnost informacija o dodacima, bonusima i nagradama "koje su od ključnog značaja za utvrđivanje diskriminacije u ovoj oblasti".

Janković je doddala da joj podnet je mali broj pritužbi na nejednakost zarada, što, kako je navela, ne znači da ta praksa ne postoji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side