14.03.2019 Beograd

Poverenica: Poslodavci ne smeju da diskriminišu žene

Poverenica: Poslodavci ne smeju da diskriminišu žene Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zatražila je danas od poslodavaca da poštuju zakone i Ustav kojima se zabranjuje diskriminacija žena u oblasti rada.

Ona je reagovala na informaciju u medijima da jedna majka nije dobila posao jer je zatražila odlaganje sastanka zato što joj se dete razbolelo.

"To je tipičan slučaj diskriminacije", navela je Janković u saopštenju i dodala da Zаkon o zаbrаni diskriminаcije zаbrаnjuje diskriminаciju u oblаsti rаdа, odnosno nаrušаvаnje jednаkih mogućnosti zа zаsnivаnje rаdnog odnosа ili uživаnje pod jedаnkim uslovimа svih prаvа u oblаsti rаdа.
List Blic objavio je danas da je majka S.L. koja se prijavila na kokurs za posao u jednoj privatnoj beogradskoj firmi, gde je prošla sve intervjue i probni rad, doživela neprijatnost nekoliko dana pre stupanja u radni odnos.

Ona je ispričala da je zamolila direktorku da se pomeri sastanak pošto joj se dete razbolelo i da je nakon više sms poruka dobila odgovor da "nije kandidat koji im je potreban", pošto ne mogu da tolerišu da neko ne dođe na posao, i da su joj poželeli sreću na nekom novom poslu gde će imati više razumevanja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.03.2019, 15:58h Keti

    Sta cete poverenice konkretno uraditi da se zastite zene od ovakvih situacija?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side