11.01.2017 Beograd

Povećano obezbeđenje za 40 srpskih diplomata

Povećano obezbeđenje za 40 srpskih diplomata Foto: freeimages.com
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od diplomatskih predstavnika više evropskih zemalja da njihove vlasti pojačaju obezbeđenje srpskih ambasada i osoblja u tim diplomatskim predstavništvima, zbog pretnji albanskih ekstremista, pišu danas Večernje novosti.

Prema navodima lista, zahtev je upućen predstavnicima Švajcarske, Grčke, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, država u kojima po obaveštajnim podacima može doći do napada na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije.

Na listi predstavništava koja bi se mogla naći "na udaru" su ona u zemljama u kojima su albanski iseljenici veoma brojni ili dobro povezani, a u njima trenutno radi 40 diplomata, navode Večenje novosti.

"Srpske diplomate u ambasadama koje su potencijalne mete albanskih ekstremista dobile su iz Beograda instrukcije da podignu mere opreza na najviši nivo, izbegavaju javne događaje, a kretanje svedu na najmanju moguću meru", pišu Novosti.

Kako navodi taj list, Beograd za sada ne razmišlja o povlačenju diplomatskog osoblja, ali je sugerisao aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije koje ima svaka ambasada.

Dodaje se da ambasadori Srbije imaju obavezu da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste Ministarstvo spoljnih poslova, kao i da po potrebi obaveste i domaćine kako bi se njihova ruta eventualno dodatno obezbedila.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neku ambasadu Srbije u inostranstvu zbog hapšenja Ramuša Haradinaja došla od bezbednosnih službi jedne zapadne zemlje.

Dačić je dodao da su besmislene tvrdnje da je to Srbija izmislila ili da planira da takvu akciju sama izvede da bi optužila Albance.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw