28.12.2016 Beograd

Potrebna reforma policije za bolji položaj LGBT

Potrebna reforma policije za bolji položaj LGBT Foto: pixabay
Reforma sektora bezbednosti poboljšala je položaj seksualnih manjina, ali ne u dovoljnoj meri, pa oni i dalje svakodnevno brinu za sopstvenu bezbednost, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Učesnici istraživanja ocenili su rad policije kao politizovan i veoma zavisan od direktnih instrukcija ključnih donosilaca odluka, rekla je glavna istraživačica Jelena Radoman.

Glavne preporuke proistekle iz istraživanja su da je potrebna antidiskriminatorna poruka s vrha države, jer je ocenjeno da se poruke jedonostavno spuštaju s vrha ka najnižim ešalonima bezbednosnih institucija, kao i da je potrebno sprovesti procenu obuhvata i kvaliteta edukacije pripadnika sektora bezbednosti.

Kada je reč o odnosu Ministarstva odbrane prema LGBT populaciji, ocenjeno je da je potrebno izmeniti diskriminatorske sadržaje i diskriminatorsku interpretaciju sadržaja u vojnoobrazovnom sistemu.

Seksualne manjine odnosno LGBT osobe osećaju se nebezbedno u javnom prostoru gde bi mogli biti izloženi nasilju, ali za razliku od 2011. godine kada je prethodni put sprovedeno istraživanje ne smatraju LGBT identitet kao glavni izvor rizika, već kao dodatni, rekla je Radoman, navodeći da je kao glavni faktor navedena opšta društvena klima, obeležena tranzicijom i ratnim nasleđem.

Reč o kvalitativnom istraživanju sprovedenom kroz razgovor u 13 fokus grupa kojima je obuhvaćeno više od 80 osoba u pet gradova Srbije, a na predstavljanju je rečeno da je položaj LGBT osoba dobar pokazatelj ispunjavanja funkcije bezbednosnih službi da osiguraju bezbednost svim građanima.

Iako se i dalje plaše da policija možda ne bi reagovala adekvatno na prijavu na napad, velika većina ispitanika bi prijavila slučaj ukoliko bi bila žrtva nasilja, a razlozi za to su želja da slučaj bude zabeležen, kao i mišljenje da će veći broj zabeleženih slučajeva stvoriti veći pritisak na institucije da rešavaju slučajeve, navela je Radoman.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo i da LGBT osobe ne smatraju poželjnim da ih štite paralelne mreže i grupe za pomoć.

Radoman je navela da su to rezultati koji ohrabruju jer govore u prilog bazičnog poverenja prema institucijama.

Uvođenje oficira za vezu sa LGBT osobama u Ministarstvu unutrašnjih poslova ocenjeno je kao korak u dobrom pravcu, ali iz rezultata proističe da pripadnici seksualnih manjina ili nisu obavešteni o ovoj instanci, ili ne znaju tačno njenu svrhu i kontakt, što znači da treba unaprediti ovaj mehanizam i njegovu transparentnost, navela je glavna istraživačica.

Pozitivan pomak je i smanjenje uticaja Parade ponosa na bezbednost i "strategiju ponašanja" LGBT osoba, što se pripisuje "normalizaciji" ovog događaja i smanjenju pratećeg nasilja, navedeno je na skupu.

Radoman je dodala da je deo učesnika izneo stav da je nasilje iz ranijih godina, poput 2010, bilo politički kontrolisano.

Kao druga mesta gde LGBT osobe mogu biti izložene riziku navedeni su porodica, poslovno okruženje i škole.

U promene u zakonskom okviru od 2011. navedena je Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije 2013-2018 i prateći Akcioni plan, kao i uvođenjem zločina iz mržnje u Kricični zakonik i izmene zakona o policiji umetanjem člana o sprečavanju diskriminacije na osnovu polne irppadnosti i rodnog identiteta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Jovanović: Strašna Jankovićeva izjava o Ani Brnabić Jovanović: Strašna Jankovićeva izjava o Ani Brnabić

  Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je kao strašnu izjavu lidera Pokreta slobodnih građana Saša Janković da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodvorava zapadnim zemljama predlogom da Ana Brnabić bude mandatarka za sastav nove vlade.

 • Srušila se jedrilica kod Sremske Mitrovice, poginuo pilot Srušila se jedrilica kod Sremske Mitrovice, poginuo pilot

  U blizini sportskog aerodroma u Velikim Radincima kod Sremske Mitrovice, danas oko 15 časova, srušila se jedrilica.

 • Vučić za HRT: Srbija i Hrvatska će rešiti probleme Vučić za HRT: Srbija i Hrvatska će rešiti probleme

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ove godine očekuje manje tenzija između Srbije i Hrvatske, bez obzira na predstojeću godišnjicu akcije "Oluja", naglasivši da je smanjivanje napetosti između dve zemlje jedan od načina rešavanja problema.

 • Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata Beograd: Parada ponosa završena bez incidenata

  Parada ponosa koju su pod sloganom "Neka se svi naši glasovi ore se" organizovala udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar i u kojoj je učestvovalo stotinak građana, završena je bez incidenata oko 13 časova na beogradskom Trgu Republike.

 • Brankica Janković: Srbija spremna za ženu premijera Brankica Janković: Srbija spremna za ženu premijera

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je Srbija spremna za ženu premijera i da je predlog da Ana Brnabić bude mandatarka za sastav nove vlade prelomna tačka ka stvaranju modernog, tolerantnog i stabilnog društva.

 • Poslanici o Vučićevom prijemu: Od cirkusa i sramote do centra sveta Poslanici o Vučićevom prijemu: Od cirkusa i sramote do centra sveta

  Poslanici Skupštine Srbije danas su raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima iskoristili i da govore o prijemu koji je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom stupanja na tu dužnost, pa su poslanici vlasti rekli da je ta manifestacija pokazala da je Srbija centar sveta, a opozicija da je sramota.

 • Telo muškarca pronađeno kod Sjenice Telo muškarca pronađeno kod Sjenice

  Mrtav muškarac nađen je danas popodne u selu Ponorac, kod Sjenice.

 • Vučić: O nestalima ne sme jednostrano Vučić: O nestalima ne sme jednostrano

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su regionalni razgovori jako važni jer se tako stiče bolje razumevanje problema i "ulaskom u tuđe cipele", saopšteno je iz Predsedništva Srbije posle susreta sa stranim zvaničnicima koji su u Beogradu boravili povodom njegove svečane inauguracije.

 • Analitičari: Jeremićeva stranka može da uzdrma političku scenu u Srbiji Analitičari: Jeremićeva stranka može da uzdrma političku scenu u Srbiji

  Stranka koju će na jesen osnovati nekadašnji šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ima veliku šansu da uzdrma političku scenu u Srbiji i da ima značajan uticaj, ocenili su analitičari, prenela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

 • Protest malinara zbog niske cene 28. juna Protest malinara zbog niske cene 28. juna

  Proizvođači malina organizovaće u sredu 28. juna protest u Arilju i širom Srbije zbog upola niže otkupne cene maline nego prošle godine, rekao je danas predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

 • Skupština raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima Skupština raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima

  Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima počela je nešto posle 10.00 časova.

 • Gojković: Osnivanje ministarstva za evropske integracije jasna poruka Gojković: Osnivanje ministarstva za evropske integracije jasna poruka

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da se osnivanjem novog ministarstva za evropske integracije predviđenog izmenama i dopunama zakona o ministarstvima šalje jasna politička poruka o spoljnopolitičkom prioritetu zemlje.

 • U Srbiji sutra toplo, popodne i uveče mogući pljuskovi U Srbiji sutra toplo, popodne i uveče mogući pljuskovi

  U Srbiji će sutra tokom dana biti sunčano i veoma toplo, dok se posle podne i uveče očekuju kratkotrajne vremenske nepogode s jakim pljuskovima, a u donjem Podrinju i Vojvodini moguć je grad i olujni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side