Postignut dogovor sa poljoprivrednicima, kraj blokade
28.04.2012 | 16:47h ► 17:40h Beograd

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima, kraj blokade

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima, kraj blokade
Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu.


Ovaj dogovor omogućuje da se deblokraju svi putni pravci u Vojvodini i delu centralne Srbije, na kojima su zemljoradnici nezadovoljni načinom isplate podsticaja, od 25. aprila organizovali proteste i onemogućili normalno odvijanje saobraćaja.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, što znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu.

On je rekao da će novac paorima biti isplaćen do kraja septembra.

Petrović je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije, i da ostaje na snazi uslov postizanja refrentnog prinosa za dobijanje subvencija.

Novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali, Miroslav Ivković, rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima i da će putevi biti odmah odblokirani.

Na pitanje novinara zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, on je kazao da je "ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika", dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

autor: AM/AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side