Posmatračka misija EU: Ovi izbori sjajna prilika se pokaže posvećenost Kosova demokratiji
20.09.2019 Priština

Posmatračka misija EU: Ovi izbori sjajna prilika se pokaže posvećenost Kosova demokratiji

Posmatračka misija EU: Ovi izbori sjajna prilika se pokaže posvećenost Kosova demokratiji Foto: pixaby
Posmatračka misija Evropske unije za praćenje prevremenih kosovskih parlamentarnih izbora je na Kosovu radi neutralnog i nezavisnog posmatranja vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je danas.

Na konferenciji za novinare je rečeno da će misija proceniti u kojoj su meri izbori usklađeni sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima i da je to peta misija na Kosovu od 2013. godine.

"Naša misija prati izborni proces pre, za vreme i posle glasanja 6. oktobra i odražava stalnu posvećenost EU podržavanju transparentnih i inkluzivnih izbora na Kosovu", kazala je šefica misije Viola von Cramon-Taubadel.

Rekla je da je osnovni tim od devet analitičara stigao je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača je 15. septembra raspoređeno širom Kosova kako bi pokrili svih 38 opštine.

Njima će se neposredno pred izbore pridružiti i 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnika država članica EU u Prištini.

Ukupno oko 100 posmatrača iz zemalja članica EU, kao i Norveške i Švajcarske, posmatraće glasanje i postupak brojanja 6. oktobra, kazala je ona.

"Ja vidim ove izbore kao sjajnu priliku da sve stranke koje učestvuju na izborima pokažu posvećenost Kosova demokratiji vodeći verodostojan i uključiv izborni proces. Potpuna transparentnost i odgovornost svih strana koje učestvuju u izborima mogu poboljšati poverenje javnosti u izborni proces", dodala je ona.

Posmatračka misija EU će izdati preliminarnu ocenu ubrzo nakon dana održavanja izbora i ostaće na Kosovu da posmatra proces ishoda do njegovog završetka.

Kao i do sada, konačni izveštaj koji će sadržati preporuke za sledeće izbore biće predstavljen otprilike dva do tri meseca kasnije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side