Posmatračka misija: Dobri i transparentni izbori na Kosovu, Srbi zastrašivani
08.10.2019 Priština

Posmatračka misija: Dobri i transparentni izbori na Kosovu, Srbi zastrašivani

Posmatračka misija: Dobri i transparentni izbori na Kosovu, Srbi zastrašivani Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu
Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu su bili dobro vođeni i transparentni, ali su bili pogođeni nejednakim uslovima za nadmetanje, kao i zastrašivanjem i odsustvom konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi, zaključeno je u privremenom izveštaju Posmatračke misije Evropske unije o izborima na Kosovu 6. oktobra.

"Ovaj preliminarni izveštaj Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) dostavljen je pre završetka celog izbornog procesa. Još predstoji brojanje uslovnih i glasova poslatih putem pošte, tabeliranje rezultata i odlučivanje o žalbama. EU EOM je sada samo u poziciji da komentariše zapažanja stečena do danas, a kasnije će objaviti završni izveštaj koji sadrži punu analizu i preporuke za jačanje budućih izbornih procesa", rečeno je u izveštaju.

"Prevremeni parlamentarni izbori bili su dobro sprovedeni i transparentni. Dan izbora protekao je u redu, a posmatrači EU EOM pozitivno su ocenili glasanje i brojanje. Kampanja je bila živahna i konkurentna što je omogućilo takmičarima da slobodno sprovode kampanju u većem delu Kosova", kaže se u izveštaju.

EU EOM je ocenio da je okruženje u kojem se odvijala kampanja u područjima naseljenim kosovskim Srbima bilo narušeno zastrašivanjem, koje je ciljalo na kandidate i pristalice koji nisu uz Srpsku Listu.

"Neprimereno korišćenje javnih resursa i nedostatak transparentnosti finansiranja kampanja rezultirali su neujednačenim uslovima za nadmetanje na celom Kosovu. Sistemski problemi sa izbornim procesom, koji se ponavljaju i koji su identifikovani i u prethodnim posmatračkim misijama, moraju se hitno rešavati čim se formira nova vlada kako bi Kosovo u potpunosti uskladilo sa međunarodnim standardima za demokratske izbore", zaključeno je u izveštaju Posmatračke misije EU, koji je predstavljen danas u Prištini na konferenciji za medije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side