Posle ekspertize iz Lozane nastavlja se istraga o sumnjivoj smrti Astrita Deharija
24.10.2019 Beograd

Posle ekspertize iz Lozane nastavlja se istraga o sumnjivoj smrti Astrita Deharija

Posle ekspertize iz Lozane nastavlja se istraga o sumnjivoj smrti Astrita Deharija
Na osnovu nalaza iz zaključaka veštačenja Švajcarskog forenzičkog instituta u Lozani, u slučaju Astrita Deharija, koji je umro 5. novembra 2016, dok je bio pritvoren u pritvorskom centru Prizren kao osumnjičeni za napad na zgrade Skupštine Kosova u avgustu 2016.

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu je najavilo da će nastaviti istragu i preduzeti sve potrebne radnje.Ovim nalazom, Tužilaštvo vraća slučaj istrazi, imajući u vidu ranija saznanja da se radilo o samoubistvu.

Tužilaštvo kaže da će saslušati stručnjake Instituta za sudsku medicinu u Lozani, kao i stručnjake kosovskog Instituta za sudsku medicinu, da razjasne svoje izveštaje i, ako je potrebno, „sprovedu super ekspertizu u inostranstvu, u saradnji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima u cilju razjašnjenja okolnosti i uzroka smrti “, saopšteno je iz Osnovnog tužilaštva u Prizrenu.

„Državni tužilac uverava porodicu Dehari i javno mnjenje da će u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima sprovoditi stručne istrage do potpunog rešavanja ovog slučaja", kaže se u saopštenju.

U izveštaju i nalazima Švajcarskog instituta se zaključuje da „kao što je navedeno u našoj ekspertizi, sumnjamo u okolnosti smrti Astrita Deharija. U stvari, hipoteza o samoubistvu sredstvima koja su popisali forenzički lekari izgleda malo neistinito i treba imati na umu intervenciju treće osobe u fatalnom procesu “, ističe se u zaključcima eksperata.

"DNK testovi sprovedeni u našim laboratorijama omogućili su nam da osvetlimo DNK profil na uzorku koji su kosovski stručnjaci opisali kao da navodno sadrže malo ili nimalo DNK", navodi se u saopštenju o nalazima instituta.

Iz onoga što je rečeno, „smatramo da je potrebna nova istraga kako bi se razjasnile okolnosti smrti Astrita Deharija“, ističe tužilaštvo.

Izveštaj veštačenja takođe je dostavljen porodici Dehari i njihovom advokatu.

"Kao roditelj, sada očekujem da će pravosudne vlasti otvoriti istragu i smatrati se odgovornim za ubistvo Astrita", rekao je Astritijev otac Avni Dehari.

Iz Samoopredelenja čiji je aktivista bio Astrit Dehari su pozvali na hitnu istragu.

"Tužilaštvo ima zakonsku i ljudsku obavezu da pokrene istragu o slučaju tako da odgovorni za ovaj monstruozni zločin, koji je lišio života 26-godišnjeg aktivistu Astrita Deharija, budu izvedeni pred lice pravde. Pravda se ne sme zaustaviti i počinioci, koliko god bili visoko u hijerarhiji i moćni, i oni koji su, uprkos bolu porodice, prijatelja i javnog mnjenja, postali izvor dezinformacija ubrzo nakon njegovog ubistva u zatvoru i želeli da zločin prikriju samoubistvom ", kaže se u postu na fejsbuku.

Zajedno sa Astritom Dehari tada su uhapšena i četiri aktivista Samoopređeljenja, Frašer Krasnići, Adea Batuša, Atdhe Arifi i Egzon Haliti pošto su osumnjičeni za napad eksplozivnom napravom na zgradu Skupštinu Kosova .

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side