12.04.2017 Novi Sad

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili izveštaj pokrajinskog zaštitnika građana

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili izveštaj pokrajinskog zaštitnika građana Foto: Beta / Dragan Gojić
Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas, između ostalog, izveštaj pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2016. godinu, kao i izveštaj o radu Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i planove regulacije područja u Vojvodini.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine kritikovale su izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2016. godinu, navodeći da je on štur i "mnogo kraći i siromašniji" nego što su navikli u prethodnom periodu, na šta je odgovoreno da je novi pokrajinski ombudsman počeo da radi u decembru 2016. godine.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević rekla je da je izveštaj skraćen na trećinu i da zbog toga nije "ni svrsishodan, ni celishodan".

"Osim taksativnog nabrajanja podataka u određenim delovima, ovaj izveštaj zaista deluje kao da su u pitanju tek samo teze za njegovo pisanje. Nadam se da će to biti promenjeno i da ćemo moći da se informišemo i kroz opisne delove izveštaja", rekla je Sedlarević.

Ona je pohvalila što se u izveštaju prvi put pojavio deo posvećen migrantskoj krizi, ali je napomenula u izlaganju posvećenom rodnoj ravnopravnosti, da u Pokrajinskoj vladi trenutno radi samo jedna žena.

"To nikako nije dobro. Verovatno je razlog i to što već mesecima nemamo zamenika ombudsmana za rodnu ravnopravnost", rekla je Sedlarević.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov, rekao je da izveštaj pokazuje da se Pokrajinski ombudsman "privoleo pravdi" u odnosu na prethodni mandat, odnosno da je svoje postupanje smanjio u okvire nadležnosti, što je prema njegovom mišljenju "razlog za kraći izveštaj".

"Nije to još uvek u potpunosti u okviru onoga što Pokrajinska skupštinska odluka o ombudsmanu predviđa, još uvek ima stvari koje su van tog konteksta, ali je očigledna namera koju pozdravljam, da se onaj ko treba da štiti građane od nezakonistosti pridržava zakona. To nije bio slučaj u prethodnom periodu", rekao je Jovanov.

Jovanov i SNS su u više navrata kritikovali prethodnu ombudsmanku Aniko Muškinju, koja je izabrana tokom madata Demokratske stranke, a kritike su se odnosile na to da se u izveštajima komentarišu stvari "koje nisu u nadležnosti institucije" i da se njihove kritike odnose na celokupnu "političku atmosferu".

"Ovaj izveštaj je u potpunosti očišćen od bilo kakvih političkih opaski, komentara koji se tiču političkih događaja i političkih kvalifikacija, i to je ono što treba pozdraviti", rekao je Jovanov.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Lenke Erdelj, istakla je da se mnoge pritužbe građana, koje su navedene u izveštaju, odnose na povredu prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisama, te da ta oblast mora da se unapredi.

"Iz izveštaja saznajemo da zaposleni u opštinama i gradovima nedovoljno ili uopšte ne vladaju jezikom nacionalne manjine. Drugi problem se javlja u pogledu zastupljenosti nacionalnih manjina u organima uprave", upozorila je Erdelj.

Kratka rasprava povela se između poslanika LSV i SNS, nakon što je Aleksandar Jovanović iz LSV zatražio da se u delu o zaštiti dece mora govoriti o učešću hora jedne novosadske gimnazije na mitingu SNS tokom 2016. godine i da se deca i maloletna lica "ne smeju koristiti u političke svrhe".

Na ove kritike odgovorio je Damir Zobenica iz SNS, opužujući LSV da iznosi osude jer im to odgovara, te da se mora pomenuti i učešće dece na aktuelnim protestima koji se održavaju u više gradova Srbije, a za čiju organizaciju je SNS ranije optužila opoziciju i pojedine novinare.

"Hajde da budemo principijelni. Smatram da svaki punoletan građanin ima pravo na svoj stav da li će podržati vladajuću stranku i Aleksandra Vučića kao što su učenici gimnazije Jovan Jovanović Zmaj učinili prošle godine na mitingu, ili će se pridružiti mirnim demonstracijama", rekao je Zobenica.

Jovanović iz LSV je odgovorio da se ne oseća prozvanim, jer njegova stranka nije ništa slično činila u prethodnom periodu, pa ni na protestima koji se dešavaju, te da zahteva od donosilaca političkih odluka da budu inicijatori donošenja neke vrste kodeksa u kojem će stajati da se "deca ne smeju zloupotrebljavati u političke svrhe".

Poslanici poslaničke grupe Dosta je bilo nisu učestvovali u radu sednice iako su joj prisustvovali, želeći tako da iskažu kako su rekli "tihi bojkot" zbog opšteg stanja u društvu, protesta i odnosa institucija koje to stanje ignorišu".

Na dnevnom redu su bili i Izveštaj o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom Vojvodine za 2016. godinu, sa predlogom zaključka, kao i Izveštaj o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova za 2016. godinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw