Poslanici Skupštine Srbije zahtevaju sednicu dva odbora za pitanja bezbednosti
13.07.2020 Beograd

Poslanici Skupštine Srbije zahtevaju sednicu dva odbora za pitanja bezbednosti

Poslanici Skupštine Srbije zahtevaju sednicu dva odbora za pitanja bezbednosti Foto: Beta/Luka Filipović
Deset poslanika aktuelnog saziva Skupštine Srbije uputilo je danas zahteve Odboru za kontrolu službi bezbednosti i Odboru za odbranu i unutrašnje poslove da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome zašto je došlo do intervencije policije tokom protesta 7. i 8. jula.

Poslanici traže da dva odbora ispitaju šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i "brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada" tokom dva dana protesta.

"Način na koji se policija ophodila u neredima koji su izbili na ulicama Beograda i Novog Sada nedopustiv je u civilizovanim i demokratskim društvima, takva brutalnost na ovim prostorima je nezapamćena, i narodni poslanici imaju pravu da dobiju informaciju o tome šta je donosioce odluka navelo da izdaju naredbe o takvoj upotrebi sile prema građanima", naveli su poslanici.

Zahtev su uputili poslanici Tatjana Macura, Marko Đurišić, Nenad Čanak, Goradana Čomić, Nemanja Radojević, Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska, Olena Papuga i Nada Lazić.

Oni su pozvali predsednike dva odbora, Igora Bečića i Mariju Obradović, da u što je moguće kraćem roku upute zahtev nadležnom ministarstvu da pripremi izveštaj za članove odbora.

"Ukoliko se ustanovi da su prekoračena ovlašćenja, pozivamo nadležne da se takvi pojedinci sankcionišu", naveli su poslanici.

Oni su apelovali na građane da se pridržavaju zdravstvenih preporuka i da se odgovorno odnose prema svom zdravlju i zdravlju drugih.

"Pandemija ne jenjava u meri u kojoj bi to svima odgovoralo i uz duboko razumevanje potrebe da se iskaže bunt, pitanje zdravstvene bezbednosti se ne sme zanemariti", ukazali su poslanici.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja