Poslanici Skupštine Srbije razgovarali sa nemačkim poslanikom Aleksandrom Nojem
19.02.2020 Beograd

Poslanici Skupštine Srbije razgovarali sa nemačkim poslanikom Aleksandrom Nojem

Poslanici Skupštine Srbije razgovarali sa nemačkim poslanikom Aleksandrom Nojem Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije/Darimir Banda
Članovi Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za spoljne poslove razgovarali su danas u Beogradu sa poslanikom nemačkog Bundestaga Aleksanderom Nojem o odnosima Nemačke i Srbije, političkim prioritetima zemlje i drugim temama, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski ukazala je na dobre političke odnose Srbije i Nemačke, i napomenula važnost otvorenog dijaloga dveju zemalja.

Ona je istakla odličnu saradnju na ekonomskom planu što se ogleda u prisustvu 400 nemačkih preduzeća na teritoriji Srbije, koja zapošljavaju 63 hiljade srpskih radnika.

"Prvi spoljnopolitički cilj naše zemlje, koji je ujedno i naš najveći prioritet, jeste članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, Srbiji su od izuzetne važnosti regionalna saradnja i stabilnost, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, vojna neutralnost, kao i saradnja sa velikim silama, ali i svim zemljama sveta", rekla je Filipovski.

Govoreći o situaciji na Кosovu i pregovorima sa Prištinom, ona je naglasila da Srbija nastoji da pronađe održivo rešenje, ali da je potrebna i dobra volja druge strane.

Aleksander Noj je izrazio zahvalnost članovima odbora na praćenju njegovih aktivnosti, koje uključuju i podršku Srbiji u nemačkom parlamentu.

U osvrtu na svoj višegodišnji boravak na Kosovu on je rekao da je bio očevidac mnogih događaja koji su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, navodi se u saopštenju.

"Razumem da su evropske integracije primaran interes Srbije, ali smatram jednako važnim napore Srbije da očuva svoju vojnu neutralnost. Verujem da je politika vojne neutralnosti zahtevna, ali sam uveren da je dugoročno isplativija varijanta", rekao je Noj.

Poslanica Gordana Čomić je rekla da su reforme u sektoru odbrane tekle veoma sporo kroz sve koalicione vlade do sada, ali da je napredak ipak ostvaren uz zajedničke napore ljudi unutar sistema.

Čomić je rekla da iako je opozicija i kritičar raznih poteza vlasti da će podržati predloge koji su u interesu Srbije i građana. Ukazala je kao dobru praksu migrantsku politiku vlade, koja je problem migranata tretirala sa stanovišta ljudskih prava.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side