Poslanici Skupštine Srbije biraju novu Vladu
28.10.2020 | 08:10h ► 11:28h Beograd

Poslanici Skupštine Srbije biraju novu Vladu

Poslanici Skupštine Srbije biraju novu Vladu Foto: Beta/Miloš Miškov
Prva posebna sednica Skupštine Srbije počela je danas, a na dnevnom redu je jedna tačka - izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

 

 


Kako je ranije određeno Zakonom o ministarstvima, nova vlada imaće 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, koja je i u prethodnoj vladi bila premijerka, prvo će pred poslanicima izneti ekspoze sa planom rada budućih ministara, posle čega sledi skupštinska rasprava i glasanje o novom sastavu vlade Srbije.

Brnabić je ranije najavila da će u novoj vladi ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Stefanović.

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović iz SPAS-a, a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali i privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, zdravlja Zlatibor Lončar, omladine i sporta Vanja Udovičić, dok će prosveta pripasti Branku Ružiću iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ministri bez portfelja biće Novica Tončev iz SPS, koji će najverovatnje biti zadužen za regionalni razvoj, i Nenad Popović, koji je do sada bio zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side