Poslanici pitali o špijunskoj aferi, Krušiku i Bastaću
21.11.2019 Beograd

Poslanici pitali o špijunskoj aferi, Krušiku i Bastaću

Poslanici pitali o špijunskoj aferi, Krušiku i Bastaću Foto: Novi magazin/SA
Na početku današnje sednice poslanici su iskoristili svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.


Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pitao je predsednika Srbije i premijerku zašto su naši organi izvršne vlasti neadekvatno reagovali na navodnu "špijunsku aferu u koju je umešana ruska vojna obaveštajna služba".

Podsetivši da je premijerka Ana Brnabić juče izjavila da je situacija ozbiljna, Šešelj je pitao "šta je toliko ozbiljno, preti li nam rat, ima li neka tajna koju je neki naš agent mogao da otkrije a koju ne znaju ni Rusi ni Ameikanci, čemu odmah tajni sastanci?".

Šešelj smatra da raspirivanjem afere o ruskom špijunu Srbije ide na ruku nagoveštenoj američkoj operaciji suzbijanja ruskog uticaja na Balkanu, odnosno da je navodnu aferu trebalo završiti u tišini, eventualno demaršom ruskoj vladi.

Kad krene hajka protiv Rusije, to Šešelja podseća, kazao je, na 1948. godinu pa se sam prijavljuje na "novi Goli otok".

"Između Tita i Staljina, ja bih se uvek opredelio za Staljina", rekao je Šešelj.

"Nemojte da se igramo sa tim, to su ozbiljne stvari, dok imamo službenu kacelariju Nato pakta u Generalštabu srpske vojske i dva velika špijuna u Vladi- Zoranu Mihajlović koja radi za Amerikance i Rasima Ljajića koji radi za Engleze. To svi znaju", rekao je lider radikala.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović pohvalio je Ministarstvo odbrane koje mu je odgovorilo na prethodno pitanje i potvrdilo da je svojevremeno dalo Krušiku saglasnost za izvoz oružja.

Pošto je potrebna saglasnost četiri institucije, Vukadinović je ponovio pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu spoljnih poslova i Bezbednosno informativnoj agenciji - ko je 2018. godine uskratio fabrici Krušik traženu dozvolu da bi je nekoliko meseci kasnije takvu dozvolu izdao privatnoj firmi.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo kada će reagovati povodom pretnji direktoru Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" Jovanu Кneževiću.

Marković tvrdi da su pretnje novom direktoru stigle dan pre zakazane konferencije za štampu na kojoj su objavljeni "dokazi o stravičnim malverzacijama predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća i njegovih saradnika u ovoj ustanovi".

Marković tvrdi da je budžetska napravila "izveštaj na 274 strane o nedomaćinskom i štetočinskom odnosu prema sportskom centru, što je rezultiralo dugovima od blizu dva miliona evra."

Poslanici su posle postavljanja pitanja nastavili raspravu o Predlogu budžeta za 2020. godinu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja