Poslanici pitali o Kosovu i migrantskoj krizi
03.03.2020 Beograd

Poslanici pitali o Kosovu i migrantskoj krizi

Poslanici pitali o Kosovu i migrantskoj krizi Foto: Novi magazin/SA
Poslanici Skupštine Srbije nastavili su prvu sednicu redovnog zasedanja postavljanjem poslaničkih pitanja nadležnima, a najviše ih je zanimala tema Kosova i migrantske krize.

 


Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović pohvalio je diplomatski potencijal Srbije pošto je Sijera Leone povukao priznanje nezavisnosti Kosova, i rekao da je to nemerljiv uspeh jer Kosovo nema ni približnu većinu u UN.

Jovanović je dodao da SPS pozdravlja i daje bezrezervnu podršku, kako kaže "onima koji su uložili najviše truda a to su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić".

Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke čestitao je Vladi, Skupštini, premijeru i svim poslanicima povlačenje priznanja Kosova od Sijera Leonea i dodao da je to naročito značajno za vlast demantuje da će se odreći Kosova zarad ulaska u Evropsku uniju.

"Nismo mi Dragan Đilas, Boris Tadić, Vuk Jeremić ili Borko Stefanović pa da to učinimo", rekao je Rističević.

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke pitao je Vladu koja je strategija Srbije u nadolazećoj migrantskoj krizi.

On je rekao da se novi talas migranata bliži, a da nije čuo jasnu strategiju vlade, već samo, kako je rekao "neke sulude ideje iz Srpske napredne stranke o poklanjanju napuštenih kuća migrantima".

Poslanik iz kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović ponovio da pitanje da li postoji sporazum Srbije sa Austrijom da će prihvatiti migrante koje Austrija odbije i rekao da to još niko jasno nije demantovao.

On je istakao i da je institut postavljanja poslaničkih pitnja jedan od mehanizama kontrole vlasti, a da neke institucije kao što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju poslanička pitanja potpuno ignorišu.

Vukadinović je postavio pitanje da li mogu da se uvedu neke sankcije za institucije koje ne poštuju Skupštinu, a istovremeno je kao najažurnije pohvalio ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova.

Poslanik SNS Marko Atlagić pitao je tužilaštvo ima li krivične odgovornosti Saveza za Srbiju za širenje lažnih vesti o predsedniku i vladi.

Atlagić je rekao da se sada širi antimigranstska kampanja, da opozicija optužuje Vučića da se neodgovorno odnosi prema korona virusu, a da oni, kako je ocenio "samo iznose laži kao što su bile o Jovanjici ili Franšu".

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac zatražio je da Ministarstvo spoljnih poslova nastavi inicijativu da Srbija postane posmatrač u Organizaciji islamske konferencije, o ćemu su pre nekoliko nedelja u Srbiji razgovarali gensek muslimanske svetske lige Muhamed Isa i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Bačevac je rekao da je to organizacije koja predstavlja islam u pravom svetlu i da je sa njima ostvaren kvalitetan međuverski dijalog.

Poslanici će u nastavku sednice razmotriti predlog zakona o potvrđivanju Protokola o izmenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji Srbije i Azerbejdžana i izmene Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

U skupštini je juče završena načelna rasprava o izmenama Zakona o oružju i municiji, kojim je predloženo da se rok za preregistraciju oružja produži do 5. marta 2022. godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side