Poslanici pitali nadležne zašto je prodata Komercijalna banka
27.02.2020 | 11:30h ► 11:36h Beograd

Poslanici pitali nadležne zašto je prodata Komercijalna banka

Poslanici pitali nadležne zašto je prodata Komercijalna banka Foto: Novi magazin/SA
Poslanici Skupštine Srbije i danas su iskoristili pravo da postave pitanja nadležnima, a najviše reči bilo je o prodaji Komercijalne banke.

 

 Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je zašto je država prodala jedinu ozbiljnu preostalu banku iako su stručnjaci upozoravali da to nije u najboljem interesu građana.

Šešelj je ocenio da je "država banku prodala na brzinu i to Novoj ljubljanskoj banci naslednici banke koja je opljačkala građane na ime stare devizne štednje" i pitao da li se to radi po preporukama MMF-a koji kaže "da smo najbolji u istoriji".

I poslanik iz kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović pitao je premijerku i ministra finansija o prodaji, kako je rekao "najbolje i najpuzdanije domaće banke koja radi i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori" uz ocenu da je 387 miliona evra premala cena ako je godišnji profit banke bio oko 70 miliona.

Predsednicu skupštine je Vukadinović pitao da li će lokalni izbori biti raspisani i na severu Kosova "jer su tamo poslednji put održani 2012. godine, a posle toga srpske opštine gurnute u naručje Prištine".

Fatmir Hasani iz SDA Sandžaka pitao je zašto se ne investira u opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu koje su ostale ekonomski nerazvijene, i mladi iz njih najviše odlaze.

On je apelovao da država napravi strategiju kako bi se u celoj zemlji jednako investiralo i da se otvaraju fabrički pogoni u nerazvijenim mestima jer tamo ima radne snage, ali nema posla.

Poslanik SDPS Muamre Bačevac ukazao je da je teška saobračajna nesreća u naselju Selakovac u Novom Pazaru u kojoj je teško povređena žena i dete pešaci, otvorila niz pitanja koja se odnose na bezbednost saobraćaja u tom gradu.

On je dodao da Novi Pazar ima sedam osnovnih škola u blizini državnih puteva na kojima lokalna samouprava nema pravo da postavi ležeće policajce, te apelovao na MUP da taj problem reši.

Mirjana Dragaš iz SPS-a pitala je ministra za rad boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da li se planira novi Zakon o centrima za socijalni rad s obzirom na propuste koji su se dešavali. Ona se osvrnula na slučaj dece u Alibunaru i dodala da takvih slučajeva ima mnogo.

Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke pitao je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu šta će preduzeti ako na teritoriji Starog Grada opštinsko rukovodsvo ne formira opštinsku izbornu komisiju u želji da delegitimizuju predstojće izbore.

Rističević je pitao Ministarstvo kulture i informisanja šta će preduzeti povodom toga što BIRODI, kako je rekao, širi lažne vesti i iznosi istraživanja po kojima TV N1 ima najbolje izbalansirani program.

Rističević je rekao da je upozoravao da će N1 i Nova S u izbornoj kampanji širiti lažne vesti i uticati na izborni proces, i, pošto je u Crnoj Gori zabranjen rad dve legalne srpske telvizije, zašto Srbija dopušta da lažne televizije rade .

Sandra Božić iz SNS-a pitala je rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović ali i ministarstva prosvete, pravde i tužilaštvo da se izjasne o diplomi poslanika Demokratske stranke Balše Božovića.

Ona kaže da je ispitala Božovićeve tvrdnje da je diplomirao na Pravnom fakultetu i da njega nema na spisku studenata koji se nalazi na sajtu.

Božić je apelovala da se to što pre ispita, da se Božović, "ukoliko bude kandidat na nekoj listi, ne bi lažno predstavljao".

 

Usvojeno autentično tumačenje člana Zakona o lokalnim izborima

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas autentično tumačenja odredbe člana 40. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Na vanrednoj sednici koja je trajala nekoliko minuta govorio je samo predsednik nadležnog odbora Đorđe Komlenski koji je predložio da ovaj član zakona treba razumeti tako da političke stranke nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i ako su osvojile manje od tri odsto glasova, tako što se na broj glasova dodaje još 35 odsto.

Autentično tumačenje je, kako je navedeno u obrazloženju, bilo potrebno kako bi se otklonila sumnja da se količnici izbornih lista manjina uvećavaju za 35 odsto i kada je lista prešla cenzus, a što bi naročito moglo da se zloupotrebi u lokalnim sredinama gde su pripadnici nacionalnih manjina većinsko stanovništvo.

Poslanici su izglasali tumačenje da za liste manjina koje osvoje više od tri odsto na lokalnim izborima, ne važi pravilo o uvećanju od 35 odsto.

Poslanici nastavljaju rad razmatranjem amandmana na set ekonomskih zakona.
 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side