Poslanici o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima
25.06.2019 Beograd

Poslanici o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima

Poslanici o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima Foto: Novi magazin/SA
Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije ocenili su danas da je Predlog zakona o nauci i istraživanjima dobar, da će poboljšati stanje u tim oblastima i doprineti razvoju države i društva, dok su poslanici Srpske radikalne stranke ocenili da neće rešiti brojne probleme, niti sprečiti odliv kadrova, te da će rezultati zakona biti "poražavajući".

Poslanik SRS Miljan Damjanović ocenio je da će rezultat predloženog zakona biti dalje ubrzanje i podstrek odliva mladih naučnika i kadrova, dalje deljenje naučne zajednice na manje važne i više važne interesne grupe i institute "gde je jedino merilo - prisustvo predstavnika režima".

On je kazao da ne vidi u zakonu gde je uvećan budžet za nauku, iako to može da se čuje u izjavama ministra Mladena Šarčevića.

Poslanik SRS je kazao da garantuje i da neće biti unapređen kvalite naučno-istraživačkog rada niti da će uspeti da razviju inovativno društvo zasnovano na znanju, već će predloženim rešenjima ubrzati odliv kadrova.

Damjanović je pitao za koga je pisan zakon, da li u državnom interesu i interesu istraživača ili je ipak namenjen za "pojedine sukobljene interesne grupe", ne navodeći koje.

Jedino pozitivno u zakonu Damjanović izdvaja naznake da će deo istraživača i naučnika konačno dobiti stalno zaposlenje i beneficije, ali da se ipak to dovodi u pitanje "pošto u zakonu postoje samo naznake".

"Nema povećanja sredstava, rezulati ovog zakona će biti poražavajući, od rezultata neće biti ništa", istakao je Damjanović.

Poslanica Stranke moderne Srbije (SMS) Ljupka Mihajlovska je ocenila da se predloženim zakonom ne postiže ravnopravna dostupnost visokog obrazovanja i naučno istraživačkih radova i da neće doprineti boljem kvalitetu nastave na fakultetima.

Ona je zamerila što su i ovim zakonom data prevelika ovlašćenja ministru.

Poslanik Stranke pomirenja i pravde i predsednik Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić ocenio je da je predloženi zakon važan za razvoj i budućnost države i društva.

On je kazao da se predloženim zakonom obezbeđuje sigurnost ustanovama i institucijama kao i pojedincima koji se bave naukom kroz institucionalno finansiranje.

Napomenuo je i da će i dalje postojati projektno finansiranje koje će "obezbediti potrebnu dinamiku u pogledu konkurentnosti i potrebne motivacije".

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Bogosavljević rekla je da je jasna namera predlagača zakona da se urede i unaprede uslovi za celokupno funkcionisanje svih segmenata u oblasti nauke i istraživanja Srbije, kao i da se uspostavi pozitivan ambijent za neophodne reforme.

Ona je kazala da je savremena ekonomija bazirana na znanju, a da su razvoj i rast bruto nacionalnog dohotka, standard građana i bolji kvalitet života nezamislivi bez nauke i obrazovanja.

Bogosavljević je ukazala da razvijene zemlje uvećavaju ulaganja u nauku pa tako i čalnice EU žele da ulaganja sa dva odsto do 2020. godine uvećaju na tri odsto BDP-a i napomenula da Srbija ima ambiciozne planove.

Ona je kazala da je od 2015. godine do 2019. godine Srbija povećala budžetska sredstva za naučno-istraživački rad za 35,8 odsto, a da je namera da se i u narednim godinama nastavi taj trend, ali i da se značajno poveća udeo sredsatva i iz drugih izvora, koji je sada skroman i iznosi oko 10 odsto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side