12.10.2017 Beograd

Poslanici o povećanju plata i penzija, biračkom spisku...

Poslanici o povećanju plata i penzija, biračkom spisku... Foto: Novi magazin/SA
Poslanici u Skupštini Srbije tražili su danas obaveštenja o tome kada će plate i penzije biti vraćene na nivo pre smanjenja, koliko ima birača upisanih u birački spisak na beogradskim opštinama Vračar i Zvezdara, o prislušnim uređajima i verbalnom sukobu američkog ambasadora Kajla Skota i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Poslanica Dosta je bilo Ana Stevanović pitala je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić kada će vlada Skupštini Srbije uputiti predlog zakona kojim će bi se okončano navodno privremeno umanjenje plata i penzija i podsetila da je Vlada smanjenje plata i penzija oročila do kraja 2017. godine.

"Privremeno ne može biti nešto što traje pune tri godine. Građani imaju pravo da znaju gde su usmerene njihove plate i penzije i kada će biti vraćene na pređašnje stanje", istakla je Ana Stevanović. 

Tokom postavljanja pitanja ona je ukazala da je danas 80. dan od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će medijima dostaviti dokaze za svoje tvrdnje u vezi sa izjavom datom TV Pink, kako su navodno medijska udruženja, lažne istraživačke kuće i političke organizacije koje su organizovale proteste dobijale novac protiv njega zbog slučaja u Savamali.

"Pomenuo je iznos od 35 do 40 miliona evra utrošenih u navodnu kampanju protiv njega pa kada možemo očekivati konkretne dokaze za ovu tvrđu", upitala je Ana Stevanović.

Ona je ironično pitala Vučića kako je moguće da BDP raste "tako munjevito i postoji li opasnost da se Srbija previše razvije".

Šef radikala Vojsilav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić zašto Vlada Srbije nije američkog ambasadora Kajla Skota proglasila "personom non grata", pošto je napao ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog pohvalnih reči nekadašnjem komandantu prištinskog korpusa Vladimiru Lazareviću koji je, po njemu bez pravnog osnova osuđen pred Haškim tribunalom.

"Srbija treba da zna za čast i dostojanstvo i da uskrati gostoprimstvo Skotu", rekao je Šešelj.

On je kazao da ima dosta nevinih Srba koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, ali je napomenuo da ima i onih koji su bili zločinci i potom rekao da bi osuđenik pred Haškim tribunalom Veselin Šljivančanin da mu je i u Srbiji bilo suđeno bio osuđen najmanje na 10 godina zatvora.

Dveri su se ponovo interesovale za prislušne uređaje pa je Ivan Kostić pitao direktora Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića koliko centrala za prisluškivanje postoji u Beogradu i gde se nalaze.

On je pitao da li je BIA uvozila opremu za prisluškivanje 2014. godine i 2015. godine uvozila opremu za prisluškivanje koje prozvodnje i gde je ta oprema trenutno instalirana.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović Vladi Srbije postavio pitanje da li je tačno da je fabrika "14. oktobar" iz Kruševca prodata za pola miliona evra i tražio da mu se dostavi procena vrednosti te fabrike pre prodaje.

"Kada bi se samo kovačnica isekla u gvožđe i prodala vredela bi dva miliona evra, a to je samo deo '14. oktobra'", ukazao je Božović i upitao do koje mere će Vlada u bescenje prodavati imovinu Srbije povlašćenim investitorima za veoma malo novca.

On je pitao i da li je istina da je jedan od rukovodećih ljudi u toj firmi u srodnim odnosima sa generalnim sekretarom Predsedništva Srbije Nikolom Selakovićem.

Poslanik Narodne seljačke partije Marijan Rističević pitao je Ministarstvo pravde da li postoji konflikt interesa ukoliko roditelj koji radi u Agenciji za borbu protiv korupcije "kontroliše svoje dete koje je narodni poslanik", ali nije precizirao o čijem roditelju, odnosno o kom detetu je reč.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković tražio je od Minstarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se oglasi povodom tvrdnji Pokreta slobodnih građana (PSG) da je u opštinama Vračar i Zvezdara povećan broja birača u biračkom spisku.

On je potom pročitao obaveštenje o broju birača gradske opštine Vračar u kome je navedeno da je broj upisanih birača danas u odnosu na broj od 2. aprila kada su održani predsednički izbori veći za svega 346 birača.

Marković je ocenio da predstavnici PSG "lažu" i stvaraju atmosferu da se priprema izborna krađa, a u stvari se radi o pripremi terena za izboreni neupeh koji ih čeka na beogradskim izborima.

Poslanici su posle toga nastavili rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o državnim službenicima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side