Poslanici o Jovanjici, o Megatrendu, Vučiću i opoziciji
03.12.2019 Beograd

Poslanici o Jovanjici, o Megatrendu, Vučiću i opoziciji

Poslanici o Jovanjici, o Megatrendu, Vučiću i opoziciji Foto: Novi magazin/SA
Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom postavljanja pitanja govorili o prodaji privatnog univerziteta Megatrend, o navodnom monopolu u trgovini i skladištenju naftnih derivata, o poljoprivrednom gazdinstvu "Jovanjica" na kom je otkrivena marihuana i o pritiscima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šef Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da su partijski kadrovi na Megatrendu stekli diplome i da sada vlasnik Mića Jovanović želi po svaku cenu da se otarasi univerziteta, a da novi vlasnik navodi da iza njega stoji država.

"To je za mene bio signal da se pozabavim tim pitanjem i proučio sam koja država stoji iza Megatrend univerziteta. Ta država je Zorana Mihajlović, ministar za razne stvari, saobraćaj, infrastrukturu i tako dalje, a ona je od 2008. godine redovni profesor na tom univerzitetu", rekao je Šešelj.

On je zatim kazao da je neko u medijima izjavio da bi možda bilo i najbolje da Vlada Srbije kupi univerzitet, te istakao da onda vlada "ne mora jednu po jednu diplomu da plaća nego može mesečno šleper diploma da štampa i deli besplatno onima kojima su diplome potrebne iz nekih razloga".

Šešelj je premijerku Srbije Anu Brnabić pitao o kriminalnoj aferi u koju su, kako je rekao, umešana ministarka Mihajlović i Vanja Špiljak, sin Mike Špiljka koji je bio jedan od direktora zagrebačke "Ine" i koji je, kako je naveo, ukrao celi tanker nafte na Atlantskom okeanu.

On je kazao da je firma Vanje Špiljka "Mitanol Smederevo" po povlašćenim uslovima uz pomoć Zorane Mihajlović dobila pravo monopola na tržištu skladištenja i trgovine naftnih derivata.

"To za velike pare radi Zorana Mihajlović, čak joj se i Privredna komora Srbije obraća sa zahtevom da se te stvari srede i regulišu da se ne bi činila ogromna šteta", rekao je Šešelj i dodao da Vlada mora da reaguje i konačno jednom "uhapsi" Zoranu Mihajlović i izvede pred sud.

Đorđe Vukadinović iz Poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija pitao je Ministarstvo poljoprivrede da li je davalo subvencije za proizvodnju poljopirvednom gazdinstvu "Jovanjica" i da li su Ministarstvo poljoprivrede i MUP bili zaduženi za kontrolu proizvodnje tog osetljivog proizvoda kao što je industrijska konoplja, umesto koje je na "Jovanjici" osvanula mrihuana.

Ukazujući da su neki ministri obilazili to poljoprivredno domaćinstvo i da postoje indicije o bliskosti vlasnika "Jovanjice" sa nekim strukturama vlasti, Vukadinović je rekao da su "ministri mogli čupkati štetene biljke ili brati paradajz ili rotkvice i na nekom drugom imanju".

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Boban Birmančević pitao je šta su nadležni uradili protiv onih koji "crtaju mete na čelo" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Niko nema prava da u bilo čije ime napada legitimno i u prvom krugu izabranog predsednika. Ti pritisci ne prestaju i ponavljaju se iz dana u dan. Šta tužilaštvo i pravosudni organi rade u skladu sa zakonom da to jednom za svagda prestane", upitao je Birmančević.

On je kazao i da deo poslanika opozicije već godinu dana ne dolazi na sednice i da postoji sumnja im neko preti i ucenjuje i da su zastrašeni, te ih pozvao da budu uzbunjivači i kažu ko je taj ko im preti i zbog koga ne smeju da uđu u skupštinsku salu.

Poslanici su posle toga počeli razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side