Poslanici EP podržali novu metodologiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana
10.02.2020 Strazbur

Poslanici EP podržali novu metodologiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana

Poslanici EP podržali novu metodologiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana Foto: Beta/AP/Francisco Seco
Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu podržali su novu metodologiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije, koju je obrazložio evropski komesar Oliver Varheji.

 


On je istakao da, uz očekivanje da za pregovore "zeleno svetlo" dobiju Skoplje i Tirana, treba da krene i plan EU za pomoć i investicije u ekonomski oporavak regiona, naglasivši da će reforme na Zapadnom Balkanu moći najbolje da se sprovedu ako budu utemeljene na ekonomskom napretku i boljitku, što će, pored ostalog, zaustaviti i odliv obrazovanih građana iz regiona.

Varheji je naglasio da se time obezbeđuju mir i napredak u tom regionu i Evropi, a takođe potvrđuje verodostojnost EU, jer zemlje koje pregovaraju o članstvu moraju ostvariti na delu ono što to zahteva, pre svega reforme vladavine prava, temeljne slobode i dostizanje ekonomske konkurentnosti za tržište EU, dok Unija treba da ispuni ono što je obećala kad to bude učinjeno.

Evropski komesar za proširenje je naveo da ceo proces pregovora o članstvu treba da ubrza i grupisanje srodnih poglavlja, koja moraju da u pregovorima budu završena najduže za godinu dana.

Time će se ubrzati usklađivanje s politikama EU i, pored ostalog, uključivanje u transevropske infrastrukturne i druge mreže.

Varheji je objasnio da je cilj Evropske komisije da stavi na snagu novu metodologiju proširivanja, da se pre susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu izdejstvuje odluka o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da na samitu u Zagrebu bude pokrenut plan za brži i snažniji privredni razvoj regiona.

Evropski komesar za proširenje je istakao da politički vid mora biti u srži celog procesa proširenja i EU želi da se za taj cilj angažuje i kroz redovne susrete na vrhu sa partnerima sa Zapadnog Balkana, tako da zemlje tog regiona budu mnogo bolje uključene i mogu da prate ceo postupak, dok EU tako želi da delatno prati kako se tamo sprovode ključne reforme.

Mora se tačno znati šta će se dogoditi ako se reforme sprovedu, a šta ako to ne bude slučaj, dok građani tog regiona moraju opipljivo osetiti učinak napretka u ispunjavanju uslova EU za otvaranje vrata članstvu, dodao je Varheji.

Praktično svi poslanici su u raspravi podržali predlog nove metodologije proširenja, a posebno je naglašeno da kandidati za članstvo EU moraju pokazati opipljive rezultate u sprovođenju na delu vladavine prava, bitke protiv korupcije, a čula su se i pojedina mišljenja da u zemljama koje već pregovaraju ima nazadovanja kad je reč o demokratiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side