21.09.2018 | 10:06h ► 11:10h Beograd

Poslanici danas o ukidanju zakona o privremenom smanjenju penzija

Poslanici danas o ukidanju zakona o privremenom smanjenju penzija Foto: pixabay
Skupštini Srbije počeće danas vanredno zasedanje na kom će se između ostalog razmatrati i ukidanje zakona o privremnom smanjenju penzija.

To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se ukida i formula za usklađivanje penzija, a Vladi Srbije daje diskreciona mogućnost da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu zbog planiranog povećanja penzija.

Na sednici sazvanoj na zahtev 157 poslanika, razmatraće se i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se za još godinu dana produžava studiranje po starom programu.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, Predlog odluke o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guvernerka Narodne banke Srbije, kao i više međudržavnih sporazuma.

 

NUPS: Izmenama zakona o penziji donosi se još veća nepravda

Novo udruženje penzionera Srbije (NUPS) ocenio je danas da se da se izmenama zakona o penzijama u Skupštini Srbije donosi još veća nepravda i da se penzija kao neotuđiva imovina penzionera pretvara u "socijalni program Vlade Srbije".

Kako se navodi u saopštenju, predlogom izmena i ukidanjem spornog zakona kojim su penzije snižene 2014. godine, ne utvrđuje se način povraćaja "otetih para od penzionera, milijarda evra, koji su zbog nemanja za lekove umirali u znatno povećanom procentu".

"Predviđeni način 'povećanja' penzija u slobodnoj proceni nekog pojedinca ili grupe u svrhu vođenja socijalne politike i nepoštovanja sistemskog zakona i stečenih prava penzionera je udar ne samo na džepove i stečeno, ličnu imovinu, već i na živote najstarije populacije", navodi se u saopštenju.

NUPS je naveo i da ako Vlada Srbije iskreno stremi ka EU, treba da poštuje njene zakone o penzijama.

Skupština Srbije danas raspravlja o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i o predlogu odluke o izmeni Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side