Poslanica SPS predlaže uspostavljanje nagrade koja će nositi ime Petera Handkea
11.12.2019 Beograd

Poslanica SPS predlaže uspostavljanje nagrade koja će nositi ime Petera Handkea

Poslanica SPS predlaže uspostavljanje nagrade koja će nositi ime Petera Handkea Foto: prtscr ytb
Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o izboru zaštitinika građana Srbije govorili i o dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, a poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš predložila je da se ustanovi nagrada za poštovanje ljduskih prava koja bi nosila njegovo ime.

Poslanica Dragaš je za Hadkea rekla da je hrabar čovek koji je "kao malo ko tragao za istinom devedestih godina i stao u odbranu istine i pravde jednake i dostupne za sve i u odbranu ljudskih prava jednakih za sve".

Navela je da je Handke i sam rekao da želi da sretne majku iz Kravice i majku iz Srebrenice.

"Samo na tome postoji istina i samo na tome postoji zajednički život. Srpski narod upravo zbog toga što je on imao takav stav devedesetih godina (prošlog veka) ima istorijsku obavezu da mu se zahvaljuje i slavi ga, jer je malo onih u svetu koji nisu hteli da zažmure po diktatu sile, zato bi bilo najhrabrije ustanoviti nagradu za poštovanje ljudskih prava po imenu ovog hrabrog, ali iznad svega velikog književnika", rekla je Dragaš.

Poslanik Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao je da je Handke najveća književna figura današnjice, a možda i najveći umetnik "koji diše vazduh zajedno sa nama", a koji ovih dana trpi iz "određenih centara moći" najžešće napade.

On je rekao da Hadkne ne trpi napade na svoja dela već zato što se usudio da u svojim stavovima stane na stranu srpskog naroda i Srbije uopšte.

"Nije napadnut Peter Handke, napadnuta je Srbija. Ako danas zaćutimo možda će nas kad tad peći savest što nismo učestvovali u odbrani velikog Petera Handkea, kao što u Francuskoj danas peče savest one koji nisu učestvovali u odbrani Emila Zole kada je branio pravo (Alfred) Drajfusa na pravdu i istinu", rekao je Krlić.

On je istakao da je "ugrožena pravda, istina i Srbija".

"Svaka čast i svaki poklon pred velikim Handkeom, a na nama je odgovornost da učestvujemo u njegovoj odbrani", naveo je Krlić.

Peter Handke dobio je ove godine Nobelovu nagradu za književnost, a što je naišlo na negodovanje dela javnosti zbog njegovih prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

On je danas proglašen personom non grata u Kantonu Sarajevo, a odluku su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA).

U deklaraciji o tome, osuđuje se dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".

U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida", i konstatuje da je "dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu".

 

Poslanici u Skupštini Srbije o smanjenju penzija i mogućim postupcima pred Strazburom

Kolika treba da bude najmanje penzija u Srbiji i da li će i koliko penzionera tužiti Srbiju zbog umanjenja penzija bila je tema kojom su se u Skupštini Srbije, tokom rasprave o izboru zamenika zaštitnika građana, između ostalog bavili poslanici vladajućih stranaka i Srpske radikalne stranke.

Osvrćući se na navode da zaštitniku pritužbe često podnose građani zbog socio-ekonomskih problema kao što su socijalna davanja, penzije, neisplaćene plate i doprinosi, poslanica radikala Vjerica Radeta je rekla da to ukazuje na sistemske probleme na koje bi država morala da reaguje, umesto što otima penzije.

Ona je kazala da su penzije četiri godine smanjivane i postavila pitanje šta će se desiti ako se neki penzioneri ili veći broj njih obrati sudu u Strazburu i ako država bude morala da vrati taj novac.

"Ko će biti odgovoran za to što je došlo do toga da država i državni budžet u neko dogledno vreme doživi to da mora da isplati ogromne količine sredstava na ime tih penzija koje su penzionerima svojevremeno nezakonito oduzete", upitala je Radeta.

Ona je kazala i da smanjenjem nije pogođeno 600.000 penzionera i da vlast time ne sme da se hvali, jer to znači da su tim ljudima penzije toliko male da nisu imali od čega da im oduzmu.

"I to je problem, i sada kada saberete sve ovo u Srbiji od judi koji primaju ili taj minimalac ili penziju, više od milion je ispod najniže potrošačke korpe i taj problem država mora da reši", rekla je Radeta i ponovila stav radikala da bi minimalna penzija morala da iznosi 37.000 dinara.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović odgovorio joj je da nije tačno da je država nešto otela penzionerima te da postoji odluka Ustavnog suda Srbije koji je rekao da je Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija u skladu sa Ustavom Srbije.

Poslanik partije ujedinjenih penzionera Srbije Borisav Kovačević rekao je da su se penzioneri svesno odrekli tog dela penzije da bi doprineli iskoraku zemlje iz teške situacije.

Kao dokaz za to da su svesno pristali na smanjenje on je naveo političku platoformu PUPS-a u kojoj se prihvata to umanjenje i navodi da se zna zbog čega se to radi.

Radeta ga je pitala ko je pitao penzionere da li su saglasni i ko je saglasan da mu se uze nešto od čega živi.

"Već godinama pričate da su evo penzioneri zahvalni što im je neko zavukao ruku u džep. Nisu, naravno da nisu", rekla je Radeta.

Poslank SNS Veroljub Arsić je kazao Radeti da je demagogija stav radikala o minimalnoj penziji od 37.000 dinara.

On je kazao da je prosečna penzija u Srbiji 23.000 dinara i da bi dostigli cifru od 37.000 dinara potrebno je skoro 14.000 po penzioneru, a takvih je preko milion.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side