Portal Gazeta Sinjali zamaglio podatke Srba, Roma i Goranaca posle reakcije UNS i OEBS
05.04.2020 Beograd

Portal Gazeta Sinjali zamaglio podatke Srba, Roma i Goranaca posle reakcije UNS i OEBS

Portal Gazeta Sinjali zamaglio podatke Srba, Roma i Goranaca posle reakcije UNS i OEBS
Portal Gazeta Sinjali zamaglio je podatke o 210 Srba, Roma i Goranaca sa Kosova kojima je navodno naložena izolacija, uključujući zaražene koronavirusom, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Imena, mesta stanovanja i godine rođenja 210 Srba, Roma i Goranaca kojima je navodno propisana izolacija, portal Gazeta Sinjali objavio je u petak, uz tvrdnju da su mere naložene iz Beograda.

Posle reagovanja UNS i njegovog ogranka na Kosovu zbog objavljivanja imena, Misija OEBS na Kosovu juče je pozvala portale da uklone taj spisak i da ga na prenose, navodeći da su lični podaci zaštićeni zakonom.

"Institucije na Kosovu ne otkrivaju lične podatke zaraženih korona virusom i to ne bi trebalo da rade ni mediji. Situacija izazvana širenjem korona virusa zahteva solidarnost i saradnju čitavog društva, kao i vlasti u regionu", navela je Misija OEBS na Kosovu.

I šef Misije UN na Kosovu (UMNIK) Zahir Tanin pozvao je na poštovanje ljudskih prava na Kosovu i ohrabrio sve institucije i aktere da "budno prate moguće slučajeve stigmatizacije i diskriminacije u vezi sa borbom protiv bolesti kovid-19".

Tanin je ponovio poziv kosovske Agencije za zaštitu ličnih podataka da se poštuje pravo pacijenata na privatnost i uzdržavanje od objavljivanja njihovih ličnih podataka.

Povodom objavljivanja spiska protestovala je i Evropska federacija novinara (EFJ) zbog, kako je navela, "ogromnog političkog uplitanja u pojedine medije na Kosovu" i pozvala ih da se odupru pojačanim tenzijama u vreme zdravstvene krize.

EFJ je navela da je tražila od Nezavisne komisije za medije na Kosovu da istraži taj slučaj "neetičkog izveštavanja" i pozvala je da nastavi s pažljivim nadgledanjem medija, prenosi UNS.

UNS i njegov ogranak na Kosovu juče su tražili da portal Gazeta Sinjali hitno ukloni s interneta spisak građana koji su navodno u izolaciji i leče se od korona virusa, ističući da je nedopustivo objavljivanje informacija iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

Kako se navodi, UNS je tražio da se utvrdi odgovornost nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica - Priština i stanice kosovske policije u Leposaviću za puštanje tih spiskova u javnost.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side