Popović (SNP): Priznanje genocida novi uslov na putu Srbije u EU, preispitati proces evrointegracije
11.07.2019 Beograd

Popović (SNP): Priznanje genocida novi uslov na putu Srbije u EU, preispitati proces evrointegracije

Popović (SNP): Priznanje genocida novi uslov na putu Srbije u EU, preispitati proces evrointegracije Foto: Beta / Slobodan Miljević
Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije (SNP), Nenad Popović, izjavio je danas da je zahtev da Srbija prizna da je u Srebrenici počinjen genocid "novi uslov" za Srbiju na putu u EU i da je neophodno preispitati dalji proces evrointegracije "u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda".

"Ističem dа u Srebrenici nije bilo nikаkvog genocidа i dа Srbi nikаdа neće prihvаtiti dа budu žigosаni kаo genocidаn nаrod. U Srebrenici je bilo zločinа, kаo što gа je bilo i nаd srpskim nаrodom koji strаdаnje svojih nevinih žrtаvа obeležаvа nа Petrovdаn u Brаtuncu", piše u izjavi Popovića dostavljenoj medijima.

Popović je napisao da "briselska birokratija za srpske žrtve ne pokazuje interesovanje" iako su "hiljade nevinih Srba, žena i dece, stradale od ruke zločinca Nasera Orića".

Danas su se navršile 24 godine od ulaska snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj Bosni i Hercegovini koja je formalno bila pod zaštitom UN i u kojoj je, potom, izvršen genocid nad stanovništvom.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda doneli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija. Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.07.2019, 18:52h pal (1)

    Koji trovač, koje zlo. Al' ne brinem se ja, pobeći će taj u Moskvu kad izmuze sve ovde.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side