Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat
04.07.2015 Beograd

Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat

Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat
Rezolucija o Srebrenici neće imati dugotrajan efekat, a njen cilj je ukazivanje na potrebu da se ojača uloga centralne države u Bosni i Hercegovini, smatra nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Dejan Popović.

On je, međutim, ocenio da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u bilateralnim odnosima Beograda i Londona.

Popović je sinoć za TV B92 rekao da mu se čini da je na dugi rok glavni strateški cilj britanske spoljne politike u regionu jačanje funkcionalnosti bosansko-hercegovačke države.

"Veoma visoko pozicionirane diplomate, održavajući kontinuitet jedne politike, ušli su u akciju pripremanja ove rezolucije. Sa jedne strane Britanija želi da time da značaj obeležavanju tog užasnog zločina u Srebrenici, ali je to i pokušaj da se ukaže na potrebu pomirenja u regionu, i još više na potrebu da se pojača uloga centralne države u BiH. Kroz nekoliko formulacija u toj rezoluciji vide se da je želja Velike Britanije, a verovatno i nekih drugih sila, da se ojača funkcionalnost bosansko-hercegovačke centralne države", dodao je on.

Popović, ipak, smatra da njen efekat neće dugo trajati. 

"Vrlo brzo će se efekti te rezolucije izgubiti u moru nekih novih događaja koji će nastupati. Ne mislim da će ona trajno obeležiti bilo šta", kazao je on.

Upitan da li, imajući u vidu da je velika Britanija jedan od inicijatora rezolucije, to može da se odrazi na buduće odnose Beograda i Londona, Popović je kazao da on misli da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u bilateralnim odnosima.

"Ostaju neke stvari koje su suštinskije. Podrška Britanije evrointergacijama, s jedne strane, naš interes da privučemo malobrojne britanske investitore, s druge strane, ali nastaće i novi problemi. Pre svega ih anticipiram u najavljivanim izmenama u organizaciji bosansko-hercegovačke države na kojima će, pretpostavljam, insitirati Velika Britanija. Tu će se opet pojaviti određene fikcije u odnosima Srbije i Britanije", rekao je Popović.

autor: JR izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side