Popović: Prioritet da imamo što veći broj stranih studenata
15.09.2016 Beograd

Popović: Prioritet da imamo što veći broj stranih studenata

Popović: Prioritet da imamo što veći broj stranih studenata Foto: www.bg.ac.rs
Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je prioritet da što veći broj stranih studenata studira u Srbiji, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović.

''Nama je apsolutno prioritet da probamo da povećamo broj stranih studenata uzimajući u obzir dobru poziciju Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi'', rekao je Popović na konferenciji ''Strani studenti i obrazovni sistem u Srbiji'' dodajući da u Srbiji ima oko 400 studenata kroz zvanične programe.

On je istakao da se smatra da je to izuzetno dobra stvar koja može da privuče pogotovo studente koji bi želeli da studiraju u Srbiji, a dolaze iz regiona.

Popović je istakao i da će se sa Ministarstvom spoljnih poslova i MUP-om raditi na obezbeđivanju što boljih uslova za olakšavanje viznog režima kako bi se olakšao boravak tih studenata u Srbiji.

On je istakao i da trenutno u Srbiji postoje dva programa koji su vezani za strane studente - Svet u Srbiji i Srbija za Srbe iz regiona.

''Program Svet u Srbiji je počeo pre sedam godina i trenutno imamo oko 200 studenata iz 50 zemalja, Novi konkurs je u toku i biće primljeno još 50 stranih studenata'', rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, program Srbija za Srbe u regionu je manjeg obima, a na važećem konkursu biće primljeno 20 kandidata.

''Važno je imati što više stranih studenata i na državnim i na privatnim fakultetima'', ocenio je Popović dodajući da to može biti važan prihod i za državne fakultete.

Navodeći da u Srbiji ima oko 400 studenata kroz zvanične programe, on je istakao da postoje brojni ugovori između fakulteta, univerziteta o studiranju stranih studenata, u koje država nema uvid, odnosno da ne postoji jedinstvena baza.

''Trudićemo se i to da probamo da napravimo'', rekao je Popović.

On je naveo i da nije cilj ministarstva da strani studenti zamene domaće ocenjujući da su to potpuno dva različita koloseka.

''Nama je cilj i da što više naših ljudi studira i da sa njima popunjavamo mesta'', rekao je Popović dodajući da je obrazovanje postalo ogromno tržište i posao.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side