18.10.2017 Beograd

Popović: Odluka o vojnoj neutralnosti RS doprineće učvršćivanju mira na Balkanu

Popović: Odluka o vojnoj neutralnosti RS doprineće učvršćivanju mira na Balkanu Foto: Beta, Kabinet ministra za inovacije
Predsednik Srpske narodne partije (SNP) i ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović podržao je danas odluku Narodne skupštine Republike Srpske o proglašenju vojne neutralnosti i zaštiti Ustavnog poretka RS, ocenjujući da će ona doprineti učvršćivanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Popović je u saopštenju ocenio da je odluka Narodne skupštine RS "od ogromnog značaja za čitav srpski narod jer bez saglasnosti naše braće preko Drine neće biti moguće da NATO pakt dođe na naše zapadne granice, a više od milion Srba se nađe u vojnom savezu koji je bombardovao srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji".

"Više neće biti moguće kršenje Dejtonskog sporazuma i oduzimanje nadležnosti i teritorije RS kao što je pokušano u prošlosti od strane pojedinih zapadnih zemalja. Važno je zato da na svakom mestu i na svaki način Srbija i RS brane naše zajedničke nacionalne interese podržavajući jedna drugu i čuvajući uvek svoju slobodu i samostalnost", naveo je Popović.

On je dodao da će odluka o proglašenju vojne nutralnosti Republike Srpske doprineti postizanju "neophodne ravnoteže u odnosu na agresivnu ekspanziju NATO pakta u zemljama u našem okruženju".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije danas Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS u kojoj je navedeno da je RS neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka o tom pitanju.

"Republika Srpska je opredeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma", navedeno je u Rezoluciji usvojenoj rano jutros glasovima stranaka vladajuće koalicije. Sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka, kao ni poslanici bošnjačke koalicije Domovina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.10.2017, 20:47h Jovan

    Srbi u ogromnoj vecini ne zele da postanu deo ubica!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side