21.10.2017 Novi Sad

Popov: Nacionalnim liderima odgovaraju etnički konflikti

Popov: Nacionalnim liderima odgovaraju etnički konflikti Foto: Zoran Raš
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov optužio je nacionalne lidere na prostoru bivše Jugoslavije da podstrekavaju međuetničke sukobe, s ciljem održanja na vlasti i biznisa.

"Što više međuetničkih sukoba bude, oni će imati više razloga da pregovaraju. Onda nacionalni lideri pregovaraju u naše ime i to svima odgovara. Pregovara se unedogled i njima će biti jako dobro u poziciji pregovarača, a nama svima sve gore", rekao je Popov za informativni sajt 021 iz Novog Sada (021.rs).

Kako je dodao, u celoj toj priči ima i biznisa, jer nekome je posao da bude zaštitnik svoje nacije i to je jedino čime se bavi.

"Njemu je cilj da se time bavi što duže, pa su i sukobi (za njih) dobri", ocenio je Popov

On je naveo da je i čitav sistem u Vojvodini postavljen na "segregativnom multikulturalizmu".

"Mladi se od ranih godina izdvajaju, izdvajaju se u posebne vrtiće, škole, kafiće. Mesta u kojima se druže Srbi, Hrvati, Mađari ili Bunjevci, najčešće se razlikuju", kazao je Popov.

Prema njegovim rečima, multikulturalizam postoji u smislu da je Vojvodina multikulturalna sredina sa mnoštvom nacija koje žive na određenom prostoru.

"To ništa ne govori o kvalitetu tih odnosa. Trebalo bi da se ide u drugom pravcu, ka integrativnom multikulturalizmu u kojem se kulture prožimaju. Onda bi se ljudi bolje razumeli, ovako postoji strah od različitosti", ocenio je Popov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side