Popov: EU više neće gledati kroz prste vlastima u Srbiji
07.05.2020 Beograd

Popov: EU više neće gledati kroz prste vlastima u Srbiji

Popov: EU više neće gledati kroz prste vlastima u Srbiji Foto: pixabay.com
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da su poruke jučerašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana jasne i da Evropska unija više neće "gledati kroz prste" vlastima u Srbiji.


"EU je tolerisala Srbiji mnoge stvari koje nisu u skladu sa evropskim principima, ali to vreme je prošlo i sada će na delu biti princip štapa i šargarepe: ako Srbija ispuni evropske uslove, dobiće sredstva za oporavak ekonomije. Više neće biti gledanja kroz prste", rekao je danas Popov.

Prema njegovim rečima, Srbija više ne može biti samo deklarativno na evropskom putu a istovremeno hvaliti Rusiju i Kinu, već mora da se opredeli.

Istovremeno, dodao je on, EU će morati da nastavi proces unutrašnjih reformi, kako bi napravila mehanizme da se eliminišu pojave kršenja evropskih principa, poput onih u Mađarskoj.

Popov je rekao da je EU prvo imala problem sa ekonomskom krizom 2008. godine, potom sa migrantskom krizom i potom sa krizom unutrašnjih odnosa, zbog čega je tolerisala stabilokratske režime.

"Kriza u EU je dala krila stabilokratiji, uz logiku 'samo neka se ne puca'. Ali su sada neke stvari došle do ivice pucanja pa u našem regionu imamo gomilu otvorenih pitanja kao zapaljivo gorivo za moguće sukobe", ocenio je Popov.

Prema njegovim rečima, od 2012. godine, kada se promenila vlast u Srbiji a potom i u Hrvatskoj, stvari su "krenule nizbrdo" pa je od tada do danas u obe zemlje na delu revizija istorije, veličanje ratnih zločinaca iz devedesetih i kvislinga iz Drugog svetskog rata kao heroja.

On je ocenio da je problem u Srbiji što ne postoje organizovane političke snage koje bi mogle da artikulišu nezadovoljstvo građana.

"Ove opozicione snage u zbiru ne mogu da dovedu do radikalnih promena, i da se maknemo sa crne liste Fridom hausa, i da naši građani žive pristojno, a ne da doživljavaju razna poniženja", rekao je Popov.

Izvršna direktorica Građanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila je da je i vanredno stanje u Srbiji pokazalo da je sloboda informisanja i dalje najugroženija, bez obzira što u vreme pandemije informacije znače život.

"Dešavalo se da krizni štabovi nisu uopšte komunicirali sa pojedinim medijima i birali su medije kojima hoće da daju izjave", kazala je Maja Stojanović i dodala da je na lokalu situacija mnogo gora nego u većim gradovima.

Optužila je provladine medije da neprestano produkuju lažne vesti.

Ona je ocenila da je organizovanje bakljada od strane pristalica vlasti slično slučaju Savamala, jer ni tokom bakljada policija nije reagovala na adekvatan način pa se ni danas ne zna ko su ti ljudi koji su se penjali po krovovima zgrada i palili baklje i odakle im dozvole za kretanje tokom policijskog časa.

Maja Stojanović je dodala da je inicijativa da se utvrde činjenice o bakljadama podneta Zaštitniku građana i on je najavio da će pokrenuti postupak.

Prema njenim rečima, ukoliko ne bude pritiska građana, ne možemo očekivati da institucije bolje reaguju.

NDNV je serijal emisija "NDNV Media Hub" pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.05.2020, 18:50h eks

    Dakle, principi EU su neprincipijelnost. Severni tok 2 je o.k. , jer je u pitanju Nemačka. Ako Srbija ima interes da saradjuje sa Rusijom i Kinom, onda to nije u skladu sa principima EU . Znate šta, gospodo iz EU, i ti gospodine Popov: marš u p.m.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side