07.07.2018 Novi Sad

Ponovo uništena tabla sa natpisom NDNV-a u Novom Sadu

Ponovo uništena tabla sa natpisom NDNV-a u Novom Sadu
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su tabla sa natpisom imena tog udruženja i poštansko sanduče, koje se nalazi ispred kancelarije u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, oskrnavljeni "po ko zna koji put za redom".

Udruženje je u saopštenju izrazilo zabrinutost što zaposleni u NDNV takve prizore zatiču "praktično jednom mesečno, a izostaje adekvatna reakcija nadležnih državnih organa".

"Poštansko sanduče razlupano je i bačeno na zemlju, sa skinutim natpisima NDNV, Medija centra Vojvodine i redakcije Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE. Na zemlji su se uokolo nalazile i kamenice, koje su verovatno poslužile za uništavanje imovine udruženja, a tabla sa imenom je ponovo bila potpuno izgrebana i uništena do neprepoznatljivosti", piše u saopštenju.

NDNV je naveo da zbog učestalog ponavljanja sličnih prizora, takve vandalske ispade prepoznaje kao "ozbiljnu pretnju, kako po sigurnost članova našeg udruženja, tako i po novinarstvo uopšte i slobodu govora".

Udruženje je ocenilo da je "evidentno da su nasilnici ovaj akt usmerili direktno protiv svega za šta se NDNV zalaže, a to su sloboda medija, ljudska prava i sigurno okruženje za novinare i njihov rad".

Dodaje se da ovo nije prvi put da se NDNV suočava sa napadom u samom centru Novog Sada, u jednoj od najprometnijih pešačkih ulica, kao i da su i rukovodioci i saradnici udruženja "već dugo meta velikog broja direktnih pretnji smrću i drugih verbalnih napada".

NDNV je pozvao državne organe da konačno počnu ozbiljno da reaguju na takve incidente.

"Podsećamo i da dalji izostanak adekvatne reakcije može da ugrozi nedavno započeti dijalog između predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije i bezbenosti novinara, koji su, kao što smo više puta istakli, međusobno zavisni", dodaje se u saopštenju.

Incident je prijavljen policiji i drugim nadležnim organima, a uviđaj je obavljen u prostorijama NDNV.

"Međutim, naša dosadašnja iskustva sa sličnim incidentima potpuno nas obeshrabruju, jer do sada niti jedan počinilac nije uhvaćen ni kažnjen", stoji u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side