13.03.2018 | 13:15h ► 17:53h Beograd

Ponovo uništen mural s likom Zorana Đinđića u centru Beograda

Ponovo uništen mural s likom Zorana Đinđića u centru Beograda Foto: Beta / Milan Obradovič
Mural sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića kod Filozofskog fakulteta u centru Beograda, ponovo je danas uništen, samo dan pošto je obnovljen na 15. godišnjicu njegove smrti.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović je objavio na "Tviteru" da je mural sa likom Đinđića išaran crvenom bojom preko zaštitne ploče koja je juče postavljena.

Mural naslikan 21. februara, uništen je neposredno potom, a predstavnici DS, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke i organizacije "Čuvari Starog grada" su ga obnovili juče, na 15. godišnjicu ubistva Đinđića.

 

'Čuvari Starog grada': Hitno naći ko je uništio mural s likom Đinđića

Organizacija "Čuvari Starog grada" je danas zatražila da se hitno nađe ko je uništio obnovljeni mural - portret ubijenog premijera Zorana Đinđića u centru Beograda, na platou kod Filozofskog fakulteta.

Ta organizacija je upitala zašto se u Beogradu uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Đinđića.

Njen osnivač Marko Bastać je kazao da je uništavanje murala s likom Đinđića direktna posledica atmosfere u društvu koju karakteriše revizija istorije i oživljavanja ideologije za koju je mislio da je pobeđena pre 18 godina.

"Ako ostanemo ravnodušni i na ove pojave, onda treba da prihvatimo poraz. Ja nisam ravnodušan, uveren sam da i Beograd nije ravnodušan i u koordinaciji sa drugim političkim akterima pokušaću da definišem aktivnosti koje će braniti tekovine 5. oktobra i koji će čuvati zaostavštinu Zorana Đinđića", kazao je Batać koji je i predsednik Opštine Stari grad.

Po njegovim rečima, to je obaveza ne samo prema Đinđiću, nego prema budućnosti.

"I ako policija pronađe te osobe, mi moramo da se zapitamo kako smo u Beogradu došli u situaciju da se uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Zorana Đinđića", kazao je Bastać.

Navodeći da su policija i komunalna policija u noći obnavljanja već jednom oštećenog murala, i pokušaja da se zaštiti staklom, bili "vrlo zainteresovani" za ono što "Čuvari Starog grada" rade, Bastać je kazao da već iduće noći "nisu bili zainteresovani za vandale" koji "skrnave grad i iznova streljaju Zorana Đidnjića".

"Čuvari Starog grada" su 15. godišnjicu ubistva premijera i lidera Demokratskte stranke Zorana Đinđića obeležili obnavljanjem murala - portreta.

Taj mural kod Filozofskog fakulteta, koji je obnovljen juče, na 15. godišnjicu ubistva Đinđića, ponovo je danas uništen tako što je Đinđićevo lice prefarbano crvenom bojom.

Prvi put portret je naslikan 21. februara, na dan kada je Đinđić 1997. godine postao gradonačelnik Beograda, ali je narednog dana uništen belom bojom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side