13.03.2018 | 13:15h ► 17:53h Beograd

Ponovo uništen mural s likom Zorana Đinđića u centru Beograda

Ponovo uništen mural s likom Zorana Đinđića u centru Beograda Foto: Beta / Milan Obradovič
Mural sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića kod Filozofskog fakulteta u centru Beograda, ponovo je danas uništen, samo dan pošto je obnovljen na 15. godišnjicu njegove smrti.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović je objavio na "Tviteru" da je mural sa likom Đinđića išaran crvenom bojom preko zaštitne ploče koja je juče postavljena.

Mural naslikan 21. februara, uništen je neposredno potom, a predstavnici DS, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke i organizacije "Čuvari Starog grada" su ga obnovili juče, na 15. godišnjicu ubistva Đinđića.

 

'Čuvari Starog grada': Hitno naći ko je uništio mural s likom Đinđića

Organizacija "Čuvari Starog grada" je danas zatražila da se hitno nađe ko je uništio obnovljeni mural - portret ubijenog premijera Zorana Đinđića u centru Beograda, na platou kod Filozofskog fakulteta.

Ta organizacija je upitala zašto se u Beogradu uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Đinđića.

Njen osnivač Marko Bastać je kazao da je uništavanje murala s likom Đinđića direktna posledica atmosfere u društvu koju karakteriše revizija istorije i oživljavanja ideologije za koju je mislio da je pobeđena pre 18 godina.

"Ako ostanemo ravnodušni i na ove pojave, onda treba da prihvatimo poraz. Ja nisam ravnodušan, uveren sam da i Beograd nije ravnodušan i u koordinaciji sa drugim političkim akterima pokušaću da definišem aktivnosti koje će braniti tekovine 5. oktobra i koji će čuvati zaostavštinu Zorana Đinđića", kazao je Batać koji je i predsednik Opštine Stari grad.

Po njegovim rečima, to je obaveza ne samo prema Đinđiću, nego prema budućnosti.

"I ako policija pronađe te osobe, mi moramo da se zapitamo kako smo u Beogradu došli u situaciju da se uništava celokupna zaostavština 5. oktobra i Zorana Đinđića", kazao je Bastać.

Navodeći da su policija i komunalna policija u noći obnavljanja već jednom oštećenog murala, i pokušaja da se zaštiti staklom, bili "vrlo zainteresovani" za ono što "Čuvari Starog grada" rade, Bastać je kazao da već iduće noći "nisu bili zainteresovani za vandale" koji "skrnave grad i iznova streljaju Zorana Đidnjića".

"Čuvari Starog grada" su 15. godišnjicu ubistva premijera i lidera Demokratskte stranke Zorana Đinđića obeležili obnavljanjem murala - portreta.

Taj mural kod Filozofskog fakulteta, koji je obnovljen juče, na 15. godišnjicu ubistva Đinđića, ponovo je danas uništen tako što je Đinđićevo lice prefarbano crvenom bojom.

Prvi put portret je naslikan 21. februara, na dan kada je Đinđić 1997. godine postao gradonačelnik Beograda, ali je narednog dana uništen belom bojom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side