Ponovo obustavljene komisije i procedure vantelesne oplodnje
17.07.2020 Beograd

Ponovo obustavljene komisije i procedure vantelesne oplodnje

Ponovo obustavljene komisije i procedure vantelesne oplodnje Foto: Pixabay.com
Procedura vantelesne oplodnje ponovo je zaustavljena usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane korona virusom, a nastavak procesa biće ponovo moguć kada se u Srbiji stvore epidemiološki uslovi.

Kako je saopšteno, Republička stručna komisija za Biomedicinski potpomognuto oplođenje (BMPO) obratila se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO)bu vezi sa preporukom sprovođenja postupaka BMPO, usled pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, a na osnovu i dobijenog stručnog mišljenja epidemiologa Instituta Batut.

"Kako je rečeno u obaveštenju iz RFZO-a koje je već dostavljeno klinikama, do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultacije za proces vantelesne oplodnje sve dok se u Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje istih na postupak vantelesne oplodnje. Potrebno je da ustanove odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome", navodi se u saopštenju.

Predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović kazala je da utiče nansve uključujući i na stvaranje novog života.

"Jasno nam je da je situacija ozbiljna, ali se nadamo da neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave tamo gde se sada stalo. Ponovo će biti problem starosna granica za žene, ali se nadamo da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja", navela je Jovanović.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula. Komisija će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi.

Kako se navodi u saopštenju, parovi koji su započeli proces u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku ili prestanku procesa, ili eventualnog zamrzavanja embriona.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side