Ponavljanje suđenja Palmi zbog vređanja gejeva
19.09.2012 Beograd

Ponavljanje suđenja Palmi zbog vređanja gejeva

Ponavljanje suđenja Palmi zbog vređanja gejeva
Apelacioni sud u Beogradu ukinio je prvostepenu presudu narodnom poslaniku i predsedniku Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću Palmi, izrečenu za tešku diskriminaciju LGBT populacije i naložio da se ponovi suđenje.

Gej strejt alijansa, koja je Markovića tužila sudu, saopštila je da je Prvi osnovni sud u Beogradu u novembru prošle godine doneo je presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik dikriminacije homoseksualaca i zabranio mu da to dalje čini. Takođe mu je naložio da plati sudske troškove.

Sud je tada doneo takozvanu "presudu zbog propuštanja", jer Marković u zakonskom roku od 30 dana nije odgovorio na tužbu podnetu sudu 22. avgusta.

To je bila prva presuda koja je izrečena na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, a po osnovu seksualne orijentacije, po tužbi koju je protiv Markovića podnela Gej strejt alijansa.

Apelacioni sud je ukinuo presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika, pošto je utvrdio da Markoviću tužba nije uredno dostavljena i da mu nije dostavljena lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva, što je u suprotnosti sa Zakonom o parničnom postupku.

Gej strejt alijansa je najavila da neće odustati od tužbe protiv Markovića jer, kako navodi, ovaj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne.

Marković je tužen zbog izjave - "Stav jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest, da je normalno".

Gej strejt alijansa podnela je protiv Markovića i krivičnu prijavu zbog pomenute izjave.

autor: RF izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.09.2012, 10:47h ja

    E pa baš su picajzle - da oglobe čoveka koji ne zna ko su Mozarc i Šopen zato što ne razlikuje bolest od poremećaja. Pa de će im duša.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side