25.09.2018 Beograd

Pomoćnica ministra: Realno da Srbija bude članica EU 2025. godine

Pomoćnica ministra: Realno da Srbija bude članica EU 2025. godine Foto: pixabay
Pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković je danas procenila da je realno da Srbija postane članica Evropske unije (EU) 2025. i da očekuje da će Unija nastaviti da pruža podršku proširenju kao jednoj od svojih najuspešnijih politika od osnivanja do danas.

U debati "Pitaj me bilo šta o EU", Milenković je rekla da je zadovoljna rezultatima istraživanja prema kojem 55 odsto ispitanika podržava evrointegracije Srbije imajući u vidu da je ta podrška prethodnih godina bila manja od 50 odsto.

Ocenivši da u Srbiji postoji "tendencija rasta podrške evrointegracijama", Milenković je podsetila da je prvi put je u januaru ove godine ta podrška premašila 50 odsto, a da je po poslednjem istraživanju Ministarstva za evropske integracije iz avgusta iznosila 55 odsto.

"Na taj rezultat utiču dinamika pregoavarčkog procesa i činjenica da Srbija kontinuirano otvara pregovaračka poglavlja", rekla je Milenković.

Ona je ocenila da je "realno" da Srbija postane članica Unije 2025, kako se navodi u agendi proširenja EU. Taj rok je, kako je rekla, tehničku gledano "izvodljiv" - da se do 2023. završe pregovori, a da dve godine ostane za ratifikaciju sporazuma.

Milenković je rekla da su Ministarstvo i država svesni da podrška članstvu Srbije u EU među mladima opada i da su "mladi sve više skeptični prema budućem članstvu" u Uniji.

Po njenim rečima, slaba podrška među mladima jeste problem i država treba da bude aktivna u promociji procesa i komunikaciji finansijske pomoći EU Srbiji budući da je Unija ubedljivo naveći donator bespovratne pomoći Srbiji od 2000. godine.

Povodom dijaloga Beograda i Prištiine u kontekstu evrointegracija, Milenković je rekla da je to pitanje od najvećeg nacionalnog interesa i da je "prirodno da su građani najviše zainteresovani za pitanje ishoda dijaloga Beograda i Prištine".

Ona je skrenula pažnju da se u Poglavlju 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "sprovodi nadgledanje implementacije postignutih dogovora i da ga samo u tom kontekstu treba posmatrati".

Milenković je rekla i da su Bregzit i migrantska kriza teme koje dominiraju u svim razgovorima i na najvišim nivoima u EU, kao i predstojeći izbori za poslanike Evropskog parlamenta.

Ona očekuje da će "EU nastaviti da pruža podršku proširenju kao jednoj od najuspešnijih politika Unije od njenog osnivanja do danas".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je na početku debate da će "Evropski pokret nastaviti "misiju da Evropu dovede u Srbiju, a da Srbiju odvede u Evropu".

Debata održana u EU info centru trebalo je da publici približi proces evropskih integracija. Pitanja su postavljali učesnici, kao i svi drugi koji su pratili događaj na društvenim mrežama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side