25.09.2018 Beograd

Pomoćnica ministra: Realno da Srbija bude članica EU 2025. godine

Pomoćnica ministra: Realno da Srbija bude članica EU 2025. godine Foto: pixabay
Pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković je danas procenila da je realno da Srbija postane članica Evropske unije (EU) 2025. i da očekuje da će Unija nastaviti da pruža podršku proširenju kao jednoj od svojih najuspešnijih politika od osnivanja do danas.

U debati "Pitaj me bilo šta o EU", Milenković je rekla da je zadovoljna rezultatima istraživanja prema kojem 55 odsto ispitanika podržava evrointegracije Srbije imajući u vidu da je ta podrška prethodnih godina bila manja od 50 odsto.

Ocenivši da u Srbiji postoji "tendencija rasta podrške evrointegracijama", Milenković je podsetila da je prvi put je u januaru ove godine ta podrška premašila 50 odsto, a da je po poslednjem istraživanju Ministarstva za evropske integracije iz avgusta iznosila 55 odsto.

"Na taj rezultat utiču dinamika pregoavarčkog procesa i činjenica da Srbija kontinuirano otvara pregovaračka poglavlja", rekla je Milenković.

Ona je ocenila da je "realno" da Srbija postane članica Unije 2025, kako se navodi u agendi proširenja EU. Taj rok je, kako je rekla, tehničku gledano "izvodljiv" - da se do 2023. završe pregovori, a da dve godine ostane za ratifikaciju sporazuma.

Milenković je rekla da su Ministarstvo i država svesni da podrška članstvu Srbije u EU među mladima opada i da su "mladi sve više skeptični prema budućem članstvu" u Uniji.

Po njenim rečima, slaba podrška među mladima jeste problem i država treba da bude aktivna u promociji procesa i komunikaciji finansijske pomoći EU Srbiji budući da je Unija ubedljivo naveći donator bespovratne pomoći Srbiji od 2000. godine.

Povodom dijaloga Beograda i Prištiine u kontekstu evrointegracija, Milenković je rekla da je to pitanje od najvećeg nacionalnog interesa i da je "prirodno da su građani najviše zainteresovani za pitanje ishoda dijaloga Beograda i Prištine".

Ona je skrenula pažnju da se u Poglavlju 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "sprovodi nadgledanje implementacije postignutih dogovora i da ga samo u tom kontekstu treba posmatrati".

Milenković je rekla i da su Bregzit i migrantska kriza teme koje dominiraju u svim razgovorima i na najvišim nivoima u EU, kao i predstojeći izbori za poslanike Evropskog parlamenta.

Ona očekuje da će "EU nastaviti da pruža podršku proširenju kao jednoj od najuspešnijih politika Unije od njenog osnivanja do danas".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je na početku debate da će "Evropski pokret nastaviti "misiju da Evropu dovede u Srbiju, a da Srbiju odvede u Evropu".

Debata održana u EU info centru trebalo je da publici približi proces evropskih integracija. Pitanja su postavljali učesnici, kao i svi drugi koji su pratili događaj na društvenim mrežama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije Intervju Branka Prpa: Manjak demokratije je usud Jugoslavije

  Na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu biće predstavljena knjiga kojom se objašnjava uloga srpskih intelektualaca u stvaranju jugoslovenske države. Doktorsku disertaciju Branka Prpa je odbranila 1996, a zašto je više od dve decenije odbijala da knjigu “uzme u ruke”, objašnjava u razgovoru sa Nadeždom Gaće i Jelkom Jovanović

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju Savez za Srbiju organizovao u Nišu tribinu i protestnu šetnju

  Nekoliko stotina Nišlija okupilo se na tribini koju je Savez za Srbiju (SzS) organizovao danas na platou ispred Tržnog centra "Kalča" u Nišu.

 • Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma Haradinaj: Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma

  Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas da je Kosovo deo globalne koalicije u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma, koju predvode SAD, saopšteno je iz Vlade Kosova.

 • Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu Hrkalović s ambasadorima Belorusije i Azerbejdžana o Kosovu i Interpolu

  Eventualni prijem Kosova u članstvo Interpola bio bi suprotan procedurama i pravilima ove međunarodne policijske organizacije, rekla je danas državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u razgovorima s ambasadorima Belorusije Valerijem Briljevom i Azerbejdžana Eldarom Hasanovim.

 • Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički Kabinet Ane Brnabić: Problem sa Guglom tehnički, a ne politički

  Kabinet predsednice Vlade Srbije saopštio je danas, povodom informacija da je kompanija Gugl (Google) stavila Srbiju na "crnu listu", da su iz te firme dobijena "čvrsta uveravanja" da je reč o "tehničkom, a ne političkom, finansijskom ili pravnom problemu".

 • Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći Srpska lista: Zapaljena kuća srpskih povratnika u Belom Polju kod Peći

  Srpska lista osudila je večeras paljenje kuće povratničke porodice Kostić u selu Belo Polje kod Peći i pozvala predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da "konačno počnu da rade svoj, posao i da zaštite Srbe i obezbede funkcionisanje vladavine prava na ovim prostorima".

 • MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu MUP: Hapšenje zbog paljenja njive koje je izazvalo sudar na autoputu

  Kragujevačka policija uhapsili je S.Đ. (1951) iz Batočine zbog sumnje da je zapalio nisko rastinje na njivama i time izazvao požar čiji dim je izazvao lančani sudar u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su lakše povređene.

 • SAD će nastaviti da podržava BSK SAD će nastaviti da podržava BSK

  Ambasada SAD u Prištini saopštila je da će nastaviti da podržavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i nakon usvajanja u prvom čitanju tri zakona koji se odnose na BSK i zahtevaju "disciplinovan i transparentan proces transformacije".

 • Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

  Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side