Pomoć EU za unapređenje Geografskog informacionog sistema u 34 grada i opštine
19.11.2019 Niš

Pomoć EU za unapređenje Geografskog informacionog sistema u 34 grada i opštine

Pomoć EU za unapređenje Geografskog informacionog sistema u 34 grada i opštine Foto: Beta / Sasa Djordjevic
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici uručio je danas u Gradskoj kući u Nišu sertifikate o sprovođenju 19 projekata koji će omogućiti da se u 34 lokalne samouprave razviju i unaprede Geografski informacioni sistemi(GIS).

Fabrici je istakao da je osnovna ideja odobrenih projekata da se unapredi kvalitet života građana.

"Evropska unija već godinama unazad sarađuje se Srbijom kroz različite projekte koji su u početku ispunjavali najhitnije potrebe građana za infrastruktom, a onda su se u kontinutetu razvijali novi projekti", kazao je Fabrici.

Danas, dodao je on, govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u oblasti naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka. "Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada nekome deluje apstraktno, ali je on instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima. To može da bude planiranje, katastar, saobraćaj, turizam", istakao je Fabrici.

Kako je istakao Fabrici, Evropska unija će preko razvojnog programa EU PRO sa dva miliona evra podržati nabavku softvera i hardvera, i druge računarske opreme koja će pomoći lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u.

Šefica Kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin istakla je  da GIS predstavlja veoma važan instrument  koji  omogućava prikupljanje, upravljanje i deljenje prostornih podataka.

"Čestitamo dobitnicima sredstava na inovativnosti ideja koje su sada prijavili u okviru konkursa,  recimo za mapiranje sistema vodosnabdevanja, za građevinske zone. Radi se o brojnim  inicijativama koje će nam dati nove mogućnosti", izjavila je Telatin.

Na svečanoj dodeli nagrada takođe je rečeno da će razvoj geografskih informacionih sistema omogućiti bolje prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje kulturnog, prirodnog i urbanog nasleđa, a uz to će lokalne samouprave će lakše odgovoriti na zahteve građana i investitora.

Kao krajnji rezultat primene GIS-a, istaknuto je, očekuje se uvećanje broja investicija i broja radnih mesta.

Navedno je da će direktnu korist od 19 odobrenih projekata imati 67 javnih preduzeća, 14 javnih ustanova, 13 turističkih organizacija, preko 7.300 poljoprivrednih gazdinstava, mnogobrojna privatna preduzeća i organizacije civilnog društva.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici danas se u Nišu sastao sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, a oobišao je  Klaster naprednih tehnologija "NiCat" i Startap centar na Elektronskom fakultetu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side