Položaj Roma u Srbiji poboljšan u Dekadi inkluzije
20.04.2012 Beograd

Položaj Roma u Srbiji poboljšan u Dekadi inkluzije

Položaj Roma u Srbiji poboljšan u Dekadi inkluzije
Položaj pripadnika romske zajednice u Srbiji popravljen je zahvaljujući Dekadi inkluzije Roma, rečeno je danas na otvaranju trodnevnog Izbornog kongresa Svetske organizacije Roma - Rromanipen, na kome će o statusu i položaju romske populacije govoriti predstavnici 25 zemalja.

"Položaj Roma u Srbiji je u toku Dekade inkluzije Roma znatno popravljen, ali sigurna sam da dosta pripadnika romske populacije ima razloga da bude nezadovoljan", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Slavica Denić.

Ona je na Kongresu u Skupštini Srbije istakla da pripadnici romske zajednice mogu biti nezadovoljni ako se ima u vidu da još ima nehigijenskih naselja, malo je dece u predškolskim ustanovama i malo zaposlenih Roma.

"Međutim, dosta toga je urađeno i Srbija može da se pohvali nekim stvarima kojima ne može da se pohvali nijedna visokorazvijena zemlja - Francuska, Italija, Velika Britanija...", rekla je Denić.

Ukazujući da je najviše urađeno u oblasti obrazovanja, Denić je istakla da je Srbija od 2003. godine do danas odškolovala više od 1.000 studenata Roma.

Ona je navela da je skup važan jer je okupio predstavnike 25 zemalja sa ciljem da se razmene iskustva, ali i kako bi se pronašla zajednička rešenja.

"Verujem da će skup doprineti razmeni iskustava. Da vidimo šta možemo da iskoristimo od onoga što je urađeno u drugim zemljama, ali i da ponudimo ono što je Srbija uradila na poboljšanju položaja Roma u toku dekade", rekla je Denićeva.

Predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović ponovio je da je Dekada inkluzije Roma u Srbiji "urodila plodom" i da se nada da će projekti koji su primenjeni u Srbiji zaživeti i u drugim državama.

"Moramo da se uhvatimo u koštac sa problemima i da napravimo intelektualnu romsku revoluciju", rekao je Damjanović ističući da na Kongresu učestvuje veliki broj intelektualaca i romskih aktivista. On je kazao da Roma u Evropi ima od 12 do 15 miliona, ali da oni nemaju nikakav status.

Otvaranju Izbornog kongresa prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i civilnog društva.

Organizatori su najavili da će na trodnevnom Kongresu biti reči o pravnom statusu organizacije i ekonomskom osnaživanju Roma, kao i da se očekuje usvajanje Deklaracije Prvog kongresa Svetske organizacije Roma i izbor novog rukovodstva.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.04.2012, 18:45h Sreten

    Bravo za Jovana Damjanovica. On je oduvek bio uz romski narod za razliku od pojedinih romskih lidera koji se prodaju sa bednu sacicu dinara ili poziciju u nekoj stranci, a za narod ih nije briga.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side