17.07.2019 Beograd

Politika: Ministarstvo nakon decenije od uvođenja inkluzije izrađuje pravilnik za asistente

Politika: Ministarstvo nakon decenije od uvođenja inkluzije izrađuje pravilnik za asistente
Ministarstvo prosvete započelo je u junu izradu pravilnika kojim će prvi put regulisati rad pedagoških asistenata koji na časovima pružaju podršku đacima sa invaliditetom, tačno deset godina od uvođenja inkluzije u obrazovni sistem Srbije, prenela je danas "Politika".

List "Politika" naveo je da je tek donošenjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja omogućena izrada tog pravilnika o uslovima za rad osoba koje pomažu đacima sa invaliditetom.

Kako je usmeno pojašnjeno tom listu, ta vrsta pomoći ranije je uvedena za romsku decu, a da će tek uz pomenuti pravilnik asistencija u učenju biti omogućena i za đake sa mentalnim ili fizičkim smetnjama u razvoju.

Potvrdu navedene informacije "Politika" je dobila u pomenutom ministarstvu kao, kako je taj list preneo, šturi odgovor na pitanje zašto se roditeljima ne omogući i ne ponudi da budu pedagoški asistenti svom detetu koje ima neku vrstu invaliditeta.

Dodaje se da ti roditelji inače najviše uče sa detetom i uglavnom ne rade jer ne uspevaju da usklade poslovne obaveze i brigu o đaku sa invaliditetom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side