Politička pozadina Đinđićevog ubistva neće biti otkrivena
13.03.2014 Beograd

Politička pozadina Đinđićevog ubistva neće biti otkrivena

Politička pozadina Đinđićevog ubistva neće biti otkrivena
Penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Mile Novaković rekao je danas, na predstavljanju svoje knjige "Državo, ruke uvis", koja govori o ubistvu premijera Zorana Ðinđića, da je od oktobarskih promena do atentata u martu 2013. godine postojao politički pritisak na rad policije, koji je "nekada pomagao, a nekada odmagao" u rešavanju zločina.


"Mnogo je pritiskala politika, to je negde pomagalo, a negde odmagalo", odgovorio je Novaković na pitanje Tanjuga, u kakvoj političkoj atmosferi su policija i pravosuđe dočekali 12. mart 2003. godine kada je ubijen premijer.

On je naveo da je jedan od tajnih zahteva pobune "Crvenih beretki" bilo puštanje preostalih pritvorenih pripadnika Zemunskog klana za otmicu Miroslava Miškovića, i da je to i ostvareno kroz politički pritisak kada su pušteni posle protesta.

Govoreći o političkoj pozadini ubistva Ðinđića i poslednjih dana najavljivanoj istrazi, nekadašnji čelnik srpske policije, koji je vodio akciju "Sablja", ocenio je da od toga "nema ništa".

"Opet će par dana da se priča o političkoj pozadini i opet ništa neće biti", rekao je Novaković i dodao da će verovatno opet da se čeka šta će iz zatvora da kaže Milorad Ulemek Legija, za koga je rekao da priča "prazne priče".

Bivši premijer Zoran Živković takođe ne veruje da će medijski najavljena istraga koji pominje izvestilac za Balkan Jelko Kacin nešto doneti kaže niti da će Evropski parlament usvojiti tu inicijativu.

Živković, koji je vodio vladu nakon ubistva Ðinđića, smatra da je njegov kabinet smenjen kada je počelo otkrivanje političke pozadine.

"Do danas ništa nije urađeno da se istraga završi i ne vidim nikoga na vlasti da se time bavi", kazao je Živković.

On je kao prvoosumnjičene za političku pozadinu označio "klan Miloševića".

"Motiv i novac za ubistvo Ðinđića imao je klan Milošević. To nije samo porodica, već i njihovi tužioci, omiljeni opozicionari, novinari", zaključio je bivši premijer.

Ni zamenik tužioca za ratne zločine, i nekadašnji tužilac Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Miroljub Vitorović nije optimista da će biti otkrivena politička pozadina ubistva. Mnogi iz tog vremena su ostali u "pravosuđu, politici, ekonomiji i medijima", rekao je on.

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side