Policijski sindikat Srbije: Hitno ispitati nezvanični spisak sumnjivih pripadnika Žandarmerije
07.09.2018 Beograd

Policijski sindikat Srbije: Hitno ispitati nezvanični spisak sumnjivih pripadnika Žandarmerije

Policijski sindikat Srbije: Hitno ispitati nezvanični spisak sumnjivih pripadnika Žandarmerije
Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović saopštio je danas da su tom sindikatu pripadnici Beogradskog odreda Žandarmerije prosledili nezvanični spisak osamdesetak imena zaposlenih u toj jedinici, pored čijih imena se nalaze kvalifikacije da se bave kriminalom ili poslovima nespojivim sa službenom dužnosti.

Na konferenciji za novinare, Mijailović je naveo da su taj spisak "pronašli na radnom stolu komandanta te jedinice" a kvalifikacije u koje su novinari imali uvid se kreću od poslova obezbeđivanja, preko droge, šverca, druženjem sa licima iz kriminogene sredine, do zloupotrebi, malverzacija i povremenog političkog delovanja.

Mijailović je rekao da je neophodno hitno oformiti radnu grupu koja će ispitati te navode i koja će da pronađe aktere umešane u ovaj slučaj, kao i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović počne da se bavi ovim slučajem i da se pronađu vinovnici koji su spisak sastavili ili naručili.

"Više od deset odsto jedinice se nalazi na ovom spisku, koji mesec dana zajedno sa svojim porodicama strahuju zbog laži i nedorečenih optužbi", rekao je Mijailović i naveo da postoje indicije da je ministar Stefanović upoznat sa postojanjem spiska, iako PŠ nije uputio zvaničan dopis Ministarstvu.

On je ocenio da za postojanje ovakvog spiska ne postoji nikakav zakonski osnov, da pripadnici Žandarmerije sa kojima je PŠ u kontaktu a koji se nalaze na spisku nisu umešani ni u kakava krivična dela i da postoje jasne procedure za postupanje u sličnim slučajevima.

"Ako je neko počinio krivično delo zna se kako se postupa - postoji zakon, sprovodi se istraga, podnose se krivične prijave... Da li to znači da Ministarsta unutrašnjih poslova (MUP) nema kapacitete za to?", pita je Mijailović.

Po njegovim rečima, u sindikatu ocenjuju da je spisak autentičan nakon razgovora sa svojim članovima i pripadnicima Žandaremerije, a saznanja su se prvo proširila po zajedničkoj Viber grupi zaposlenih.

Na konferenciji je predstavljen i spisak sa 53 zacrnjena imena policijskih službenika, pored kojih se u zagradi nalaze kvalifikacije da su se bavili kriminalom ili poslovima nespojivim sa službenom dužnošću.

On je naveo da je PSS pokušao "da do ove konferencije ne dođe", da su sačekali 30 dana pre nego što su sa svojim saznanjima izašli u javnost i da su očekivali da će nadležni organi MUP-a da reaguju.

"Katastrofalna saznanja do kojih smo došli su slična situaciji 2015. godine kada smo imali 'analizu rizika', koja je služila za zastrašivanje", rekao je Mijailović.

On je dodao i da su PSS-u počeli da se javljaju službenici iz drugih organizacionih jedinica MUP-a sa saznanjima o sličnim spiskovima, tako da im se do sada javilo oko 30 pripadnika Policijske brigade.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.09.2018, 07:40h Куку зар и...

    "spisak osamdesetak imena zaposlenih u toj jedinici, pored čijih imena se nalaze kvalifikacije da se bave kriminalom..." ... - Куку! Зар и међу џандари да то има?! Леле, леле!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side