17.03.2019 | 12:00h ► 19:10h Beograd

Završen protest, građani se razišli

Završen protest, građani se razišli Foto: Beta / Darko Vojinovic
Građani koji su nalazili ispred zgrade policijske stanice "29. novembar" u Beogradu razišli su se večeras oko 18 časova, nakon što je jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović dao rok da se do sutra, do 15 časova oslobode svi uhapšeni zbog ulaska u zgradu Radio televizije Srbije.

Obradović je dodao da će u suprotnom organizatori protesta saopštiti kada je novo okupljanje i da će u svojim zahtevima ići do kraja.

Obraćajući se sa kamiona ispred policijske stanice "29 novembar", Obradović je kazao da su uhapšeni iz beogradske zgrade policije premešteni u razne prekršajne sudove.

"Svi uhapšeni koji imaju između 18 i 20 godina su evakuisani iz ove stanice u poslati u različite prekršajne sudove gde im se izriču različite mere, od 48 sati zadržavanja do pritvora od mesec dana", rekao je Obradović.

On je kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "lud" jer okuplja aktiviste njegove stranke kako bi ih uputio u Beograd.

"On želi građanski rat mi nećemo učestvovati u tome", kazao je Obradović.

"Kada se ponovo okupimo, nema nazad, to je kraj", kazao je Obradović.Kamion sa kojeg su se govornici obraćali takođe je napustio ulicu Bulevara despota Stefana u kojoj se nalazi policijska stanica.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija je i dalje prisutna u kordonu, ali su skinuli šlemove.

 

Vučić izašao iz Predsedništva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izašao iz zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu, objavio je B92.

Ispred zgrade Predsedništva održavale su se demonstracije protiv Vučića i aktuelne vlasti, a okupljeni su taj deo grada napustili nešto posle 15.00.

Demonstranti su otišli ispred policijske stanice u centru Beograda i traže da budu pušteni uhapšeni zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Učesnici protesta su posle Vučićeve konferencije za novinare oko zgrade Predsedništva napravili živi zid i čekali su da izađe Vučić i da im se obrati.

 

Nekoliko desetina građana Vučiću uzvikivalo da je lažovčina i lopov dok je izlazio

Nekoliko desetina građana koji su ostali ispred zgrade Predsedništva Srbije dovikivali su predsedniku Aleksandru Vučiću dok je izlazio iz zgrade da je lopov i lažov, objavio je portal Insajder.U trenutku kada je ulazio u automobil koji je bio parkiran ispred ulaza, zastao je i okupljenim građanima poručio: "Živela Srbija, ali ne lopovska".

Na snimku se može čuti kako mu građani uzvikuju "lažeš", "lažovčino", "ne možeš sam da vladaš", "ua".

Vučić im je rekao da im želi sve najbolje.

Predsednik Srbije je iz zgrade izašao pošto su demonstranti napustili Predsedništvo i otišli ispred policijske stanice "29 novembar" da traže puštanje uhapšenih zbog upada u zgradu RTS-a.

 

Demonstranti ispred policijske stanice 29. novembar, uhapšeno sedan osoba

Demonstranti su nastavili protest ispred policijske stanice u Ulici 29. novembra gde se nalaze uhapšeni koji su sinoć ušli u zgradu Radio televizije Srbije. Policija je saopštila da je na protestima privela ukupno sedam osoba. Predsednik Srbije je nakon povlačenja demonstranata izašao iz zgrade na Andrićevom vencu.

Ispred policijske stanice u centru Beograda sa demonstrantima su roditelji uhapšenih zbog sinoćnjeg upada u zgradu Radiotelevizije Srbije, kao i advokati.

Lider Dveri Boško Obradović pozvao je sa megafona ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića, koji se nalazi u dvorištu policijske stanice, da dođe i razgovara sa roditeljima uhapšene dece.

                                                                                           Foto: Beta/ Milan Obradović

Ispred policijske stanice su Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović.

Oni se nalaze ispred policijskog kordona.

Okupljeni skandiraju "pustite nam drugove" i "Gotov si" i dozivaju Stefanovića "O Nešooooo, o slino, o doktore lažni".

Lideri Saveza za Srbiju saopštili su da oni prihvataju odgovornost i tražili da njih uhapse

 

Najavljen ponovni protest ispred RTS-a

Na putu do stanice demonstranti su se prvo zaustavili ispred Doma Narodne skupštine Srbije i uzvikivali ime predsednice parlamenta Maje Gojković, čiji ostavku traži opozicija. Nakon toga je kolona stala ispred zgrade RTS-a.

Sa kamiona je poručeno da će posle ponovo doći ispred RTS, a da sada idu u policijsku stanicu da oslobode uhapšene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Ispred zgrade RTS-a je postavljen kordon policije.

Takovska ulica je zatvorena za saobraćaj.

Ka Ulici 29. novembara uputila se i žandarmerija.

 

Foto: VV

 

Šest osoba privedeno zbog upada na RTS, jedna zbog napada na policiju na današnjem protestu

Policija je saopštila da je privela šest osoba zbog "nasilnog" upada u zgradu RTS-a i jednu osobu zbog napada na policiju na današnjim protestima.

Zbog unošenja testere u zgradu, kako je saopštio MUP, privedeni su M.Č. (42) i M.P (41), a zbog razbijanja stakla na ulazu policija je privela U.S. (25).

Policija je takođe privela A.N. (35), V.J. (41), i M.M. (24) zbog napada na policijske službenike u zgradi RTS-a.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, zbog napada na policiju na današnjem protestu na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša priveden je S.S. (27).

Pre polaska ka policijskoj stanici, lider Dveri Boško Obradović rekao je okupljenima ispred Predsedništva da je počelo hapšenje i da je mladiću od 18 godina određen pritvor od 30 dana i da ga šalje u zatvor.

Foto: VV

On je zato pozvao okupljene da pođu do policijske stanice i odbrane uhapšene.

"Dok smo ovde policija hapsi sve ljude koji su sinoć bili u zgradi RTS-a, a simbol svega toga je Pavle od 18 godina kojem je određen pritvor od 30 dana i koga šalju u zatvor. To neće moći tako, nije kriv Pavle koji je pokazao veliku hrabrost jer je bio sa nama. Ako je neko kriv to sam ja, jer sam prvi ušao. Neka dođu po mene neka dođu po sve vas", rekao je Obradović.

On se osvrnuo na objavu predsednika srbije Aleksandar Vučića na instagramu kako igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem te upitao da li je Vučić pobegao pacovskim kanalima ili se smeje u facu demonstratima.

"Mislim da smo mi ovde danas pokazali da smo pobuđeni narod koji neće da trpi njegove laži propagandu i diktaturu. Mi smo tu mi ne odustajemo. Aleksandre Vučiću ako si pobegao naćićemo te nećeš pobeći, gotovo je", rekoa je Obradović i uzvikivao "ostavka".

Foto: VV

Predsednik Demokratske stranke (DS) i jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac pozvao je danas nadležne da puste uhapšenog osamaestogodišnjeg P.C. omladinca Demokratske stranke, i protiv njega pokrenu postupak.

Lutovac je rekao da hapse ljude jer su sinoć išli u zgradu RTS i jer brane pravo na slobodnu državu.

Jugoslav Kiprijanović iz Dveri je saopštio da su dvojica demonstranata koji su odvučeni prvo u skupštinu grada odvedeni u policisku stanicu.

Organizatori protesta "Jedna od pet miliona" saopštili su danas da su dve osobe "odvučene" u zgradu Skupštine grada i da ih nije privela policija.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković je sa kamiona ispred predsedništva Srbije rekao da je privatna grupa ljudi odvukla K.T. i M.S.

Foto: SA

On je kazao da policija odbila da rastera demonstrante koji su ispred predsedništva i da je došla i vojna policija.

Marković je kazao i da je po hitnom postupku na sedam dana zatvora kažnjen mladić P.C. koji je uhapšen danas u svojoj kući.

 

Policijski sindikat Srbije pozvao policiju da bude uz svoj narod

Policijski sindikat Srbije pozvao je danas policajce, u proglasu koji je pročitan na demostracijama ispred predsedništva Srbije, da stanu uz svoj narod i da ako dobiju naređenje da se fizički obračunaju sa demonstrantima odbiju to naređenje.

Foto: VV

U proglasu je sindikat pozvao i demonstrante da ne napadaju policajce već da im ukažu poštovanje, a policija će biti na strani naroda.

Policija treba da se drži Ustava i zakona, a ne volje političara, kaže se u saopštenju.

Navedeno je i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović doveo u opasnost živote građana i policijaca i da ih žrtvuje zarad svojih ličnih interesa te da je takvim postupcima pokrenuo spiralu nasilja.

 

Građani okruživali zgradu predsedništva 

Demonstranti su danas oko 13.00 počeli da prave "živi lanac" oko zgrade predsedništva Srbije kako bi onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz zgrade.

Ispred predsdeništva je bio velik broj policajaca, a i veliki broj građana je okruživao zgradu predsedništva.

Ulica kralja Milana je bila zatvorena za saobraćaj. Na kamionu sa razglasom su se smenjivali govornici.

Okupljeni su duvali u pištaljke i uzvikivali "Ostavka", "Uhapsite Vučića", "Vučiću lopove".

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da prave "obruč oko Vučića".

Jedna od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Jelena Anasonović pozvala je sa kamiona građane da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade.

Foto: SA

 

Obradović: Samo pacovskim kanalima Vučić može da izađe iz predsedništva

Predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je danas da su se ispred predsedništva Srbije okupili da ponove zahtev za ostavku kompletnog državnog vrha i da se RTS vrati u vlasništvo građana Srbije, te da se opoziciji i organizatorima protesta "Jedna od pet miliona" omogući da govore u drugom dnevniku.

On je rekao da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće da daju da izađe iz zgrade predsedništva.

"Mi smo danas ovde da mu poručimo, ostavka, ostavka, ostvaka", rekao je Obradović i pozvao Beograd da se pridruži demonstrnatima ispred predsedništva.

On je kazao da su "Vučića opkolili" i da može iz zgrade da izađe jedino"pacovskim kanalima".

"Aleksandar Vučić može da bira da li će da bude čovek i podnese ostavku ili da bude pacov i izađe pacovskim kanalima", rekao je Obradović.

On je rekao da građani ne žele da plaćaju pretplatu RTS-u na kome Vučić širi svoju propagandu preko, kako je rekao "najgoreg novinarskog sluge Dragana Bujoševića" koga je nazvao i kriminalcem.

Obradović je kazao da nema "povlačenja, ni predaje dok se ne bude video kraj ovom režimu".

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da svi zajedno moraju da oslobode Srbiju.

"Ovo je dobar narod koji ima lošu vlast. Moramo zajedno da oslobodimo Srbiju i zato nema odustajanja. Kažite svojim prijateljima, i rođacima, i komšijama da moramo zajedno da oslobodimo Srbiju pristojno i čvrstom voljom", rekao je Zelenović.

Foto: VV

Ona je saopštila i da je policije privela jednog mladića, P. C. dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privođenja."To nama čini ova vlast, privodi srednjoškolce, momke i devojke tuče, šutira svoje građane", rekal je Anasonović.

Lider levice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da stoje ispred predsedništva kao živi lanac slobode i ne daju Vučiću da izađe.

Foto: VV

 

Lideri opozicije se obratili građanima ispred Predsedništva

Ispred predsedništva Srbije u Ulici kralja Milana u Beogradu bio je okupljen velik broj građana, zaustavljen je saobraćaj i sa kamiona sa razglasom obraćaju se lideri Savez za Srbiju.

Sa kamiona su ponovljeni zahtevi za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas, ispred predsedništva Srbije, da građani moraju da se izbore za normalnu Srbiju ali da je to nemoguće ako jedinstveno ne stanu protiv autokrate Aleksandra Vučića.

Foto: VV

"Moramo da se izborimo za normalnu Srbiju, ali to je nemoguće ako nismo jedinstveni i ne kažemo dosta ovoj autokratiji i tiraniji i tome da jedan čovek upravlja državom i institucijama. Moramo biti jedinstveni i spremni da svi zajedno stanemo iza toga", rekao je Lutovac.

On je rekao da kada ih ima puno policijski kordoni im ne mogu ništa.

Predsednik DS-a je kazao da Vučić nije spreman da razgovara ni sa opozicijom ni sa građanima.

Lutovac je kazao za Vučića da je čovek koji deli Srbiju i umesto da dođe i da se obrati građanima.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić danas je građanima okupljenim na protestu ispred Predsedništva Srbije poručio da je policija uz njih i da u Srbiji od danas ništa neće biti kao pre.

Foto: VV

Jeremić je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije smeo da izađe pred građane iz zgrade Predsedništva gde je održao konferenciju za novinare.

"On je gotov. Sa njim više nema razgovora", kazao je Jeremić i dodao da su se mnogi pre Vučića "prevarili" i da je "pala Bastilja i dogodio se 5. oktobar".

Dodao je da "ceo svet danas gleda Srbiju".

Novinar Srđan Škoro je rekao da Vučić "mrzi svoj narod i stalno preti" i da je "najobičnija kukavica".

Dramski pisac Siniša Kovačević je kazao da je današnje okupljanje građana ispred Pedsedništva Srbije "samoodbrana dostojanstva, samoodbrana budućnosti mladih ljudi i onih koji treba da se vrate".

"Uzmite mi dostojanstvo, uzeli ste mi sve", poručio je Kovačević.Prethodno su demonstranti su uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred predsedništva Srbije.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da je u tom sukobu polcija upotrebila nasilje i nad poslanikom Boškom Obradovićem.

Foto: VV

Lideri Saveza za Srbiju pozvali su okupljena na miran i nenasilan vid borbe.

Na protestu su Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac koji će se obratiti okupljenima.

 

Sukob policije i demonstranata u Ulici kneza Miloša

U Ulici kneza Miloša došlo je do sukoba građana i policije jer je policija blokirala kamion sa razglasom i nije dozvoljavala on da bude postavljen ispred zgrade predsedništva.

Okupljeni su policiju gađali konzervama, dok je policija tokom sukoba upotrebaljava biber sprej.

Kako je saopštio MUP Srbije nekoliko huligana predvođenih liderom Saveza za Srbiju (SzS) Boškom Obradovićem napalo je policajce na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša u Beogradu.

Oni su, kako navodi MUP u saopštenju, fizički nasrnuli na policajce i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon. MUP je u saopštenju osudio napad na policiju koja radi svoj posao i brine o očuvanju javnog reda i mir.

Foto: SA

Prethodno su građani, u toku Vučićevog obraćanja, probili ogradu kod zgrade Predsedništva Srbije i prišli sve do ulaza. Policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija stajala je ispred štiteći ulaz u zgradu.

Predsednik Srbije je komentarišući proteste građana u Srbiji rekao da, kao što ne menja svoje odluke pod pritiskom iz sveta, tako ih neće menjati ni pod pritiskom onih koji učestvuju u protestima.

Foto: SA

 

Lideri Saveza za Srbiju: Ostajemo ispred predsedništva dok nam se ne obrati Vučić

Jedan od lidera Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Očekujemo da predsednik dođe da razgovara sa građanima", rekao je Jeremić novinarima ispred predsedništva Srbije.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo "iste poruke mržnje i agresije" i da "nema želju da se narod ujedini".

Foto: SA

Da se neće razići rekao je i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na prvovokacije.

U toku Vučićevog obraćanja građani okupljeni ispred Predsedništva su uzvikivali "Uhapsite Vučića", "Gotov je" i "Vučiću, lopove".

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Drgana Đilas pozvao je građane na mir.

Foto: VV

 

Obradović: Traže se ostavke Vučića, Brnabić, Bujošević i fer izbori

Predsednik Pokreta Dveri i jedan od lidera Saveze za Srbiju Boško Obradović izjavio je danas da zahtevaju ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragan Bujoševića i fer i slobodne izbore i da od tih zahteva neće odustati.

"Nema nazad", rekao je Obradović novinarima pred početak protesta ispred Predsedništva Srbije.

Foto: VV

On je kazao da će se posle obraćanja Vučića javnosti, okupljenim ispred predsedništva obratiti predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ispred Predsedništva je postavlje kamion sa razglasom. Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju "Vučiću, lopove" i "AV, AV".

Belim trakama sa natpisom "Počelo je".

Iz Saveza za Srbiju pozvali su na protest u podne jer su se RTS i vlast oglušili o zahteve protesta "Jedan od pet miliona" i pošto je ministar policije Nebojša Stefanović poslao policiju na "goloruk narod" i pošto su "besomučno lagali" na Pinku i RTS-u o dešavanjima na sinoćnjem protestu.

"Okupljamo se na konferenciji za medije Aleksandra Vučića i čekamo da podnese ostavku najveći lažov u istoriji Srbije", navedeno je u saopštenju SzS.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" saopštili su da dolaze ispred Predsedništva da predsedniku Srbije jasno kažu da u "njegove laži više niko ne veruje i da mu neće dozvoliti da nastavi da laže narod".

"Idemo da onemogućimo diktatora da laže narod iz svoje fotelje, a kasnije ćemo se preseliti ponovo kod RTS-a", navodi se u saopštenju organizatora protesta.

autor: MIM/ AP izvor: Beta / NM
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side