POKS pozdravlja Rezoluciju Evropskog parlamenta o kulturi sećanja na žrtve totalitarnih režima
18.10.2020 Beograd

POKS pozdravlja Rezoluciju Evropskog parlamenta o kulturi sećanja na žrtve totalitarnih režima

POKS pozdravlja Rezoluciju Evropskog parlamenta o kulturi sećanja na žrtve totalitarnih režima
Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozdravio je donošenje Rezolucije o kulturi sećanja na žrtve totalitarnih režima u Evropskom parlamentu kojom se izjednačavaju komunistički i fašistički totalitarni režimi i traži od članica EU da "uklone sa javnih površina sve spomenike i simbole iz komunističke prošlosti".

Potpredsednik POKS Vojislav Mihailović, rekao je da je nakon donošenja te rezolucije, 19. avgusta ove godine u Strazburu, jasno da će Srbija morati, ukoliko želi da uđe u EU, da "ukloni preostalih 6.000 spomenika komunističke prošlosti i obeležja komunističke totalitarne ideologije, a to je crvena petokraka", saopštio je danas POKS.

"Pošto je to vrlo zahtevan i dugotrajan posao, predlažemo da se počne od zgrade Predsedništva Srbije i ukloni petokraka iznad glavnih ulaznih vrata u zgradu, koja je postavljena 1945. godine, na ovom zdanju koji je sazidao kralj Aleksandar I Karađorđević", izjavio je Mihailović.

On je istakao i da se tom rezolucijom pozivaju sve države članice EU da izvrše "jasno i principijelno preispitivanje zločina i dela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim".

"Za Srbiju, kao zvaničnog kandidata za prijem u EU, važna je i tačka 18. koja glasi: Na javnim prostorima u nekim državama članicama (parkovi, trgovi, ulice itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljavanju istorijskih činjenica o posledicama Drugog svetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog uređenja", naveo je Mihailović.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side