Pokrajinski zaštitnik građana: Tolerancija važna za dalji napredak društva u Srbiji
15.11.2019 Novi Sad

Pokrajinski zaštitnik građana: Tolerancija važna za dalji napredak društva u Srbiji

Pokrajinski zaštitnik građana: Tolerancija važna za dalji napredak društva u Srbiji Foto: PrtScn
Pokrajinski zaštitnik građana upozorio je danas, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je za dalji napredak društva u Srbiji od izuzetne važnosti da se grade odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije.

Pokrajinski ombudsman je u saopštenju podsetio da je to posebno važno u Vojvodini, jer je u pitanju složena i pluralna zajednica u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, a u njoj se govore različiti jezici i ispovedaju različita religijska uverenja.

Zaštitnik je dodao da se ove godine obeležava 30. godina od usvajanja Кonvencije o pravima deteta, te da je tolerancija veoma važna i za ostvarivanja fundamentalnih prava dece.

"Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element", piše u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman je podsetio da se tokom ove godine zabeleženi, kako je navedeno "uznemirujući primeri vršnjačkog nasilja", koje izazuva "veliku zabrinutost".

"Zabrinutost izazivaju i primeri nasilja i diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih grupa u društvu", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se podseća i na reči iz Uneskove Deklaracije o principima tolerancije u kojoj se kaže da "tolerancija nije samo moralna obaveza, već i pravni zahtev".

"Od poštovanja tog zahteva zavise kako ljudska prava, osnovne slobode i mir, tako i demokratija, vladavina zakona i ukupan napredak", dodaje ombudmsan.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja