Pogoršanje odnosa sa Rusijom zbog Konuzina (VIDEO)
21.09.2011 Beograd

Pogoršanje odnosa sa Rusijom zbog Konuzina (VIDEO)

Pogoršanje odnosa sa Rusijom zbog Konuzina  (VIDEO)
Nastup ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na Bezbednosnom forumu je diplomatski incident koji može imati ozbiljne implikacije na rusko-srpske odnose ali za to su krivi organizatori skupa i predsedavajući Ivan Vejvoda, piše ruski list "Izvestija".

Ovaj list navodi da bi kao posledica ovoga saveznički odnosi Beograda i Moskve mogli otići u prošlost.

Konuzin je prošlog četvrtka u neuobičajeno oštrom tonu, optužio učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom i nakon 15-minutnog, vrlo glasnog govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije.

Sekretar za štampu ruske ambasade u Srbiji Svetlane Ševčenko kaže da je "replika predsedavajućeg tog dana na skupu imala uvredljiv karakter, nedopustiv u obraćanju prema opunomoćeniku jedne suverene države".


 List podseća da je predsedavajći tog dana bio Ivan Vejvoda "bivši savetnik za spoljne poslove u vladi Zorana Đinđića koji je, kao i njegov pokojni šef, poznat po radikalnim prozapadnim stavovima sa orijentacijom približavanja Srbije SAD i NATO".

Prenoseći reči organizatora da nisu želeli da uvrede ambasadora Rusije koji je u nastupu odstupio od dnevnog reda, tražeći da se umesto o najavljenoj temi govori o Kosovu, Izvestija ističe da "situacija na granici samoproglašene republike Kosovo sa Srbijom svakako zaslužuje diskusiju".


 "Situacija je ponovo, kao i tokom leta, na granici otvorenog oružanog sukoba" i Konuzin je "upravo na to pokušao da skrene pažnju prisutnih na Forumu" a, kao odgovor, predsedavajući ga je optužio za "lobiranje za interese Kremlja na Balkanu", piše list.

Izvestija ističe da je "zaštita interesa sopstvene zemlje jedna od dužnosti ambasadora" i da optužbe na račun Konuzina "zvuče malo nelogično". To je, dodaje se, karakterističan ton za Beograd koji već neko vreme smatra da je dopustivo na takav način razgovarati sa ruskim diplomatom.

Vlada Borisa Tadića, piše list, ne skriva svoju prozapadnu orijentaciju. Beograd je predao Haškom tribunalu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i mnoge druge Srbe, koji su učestvovali u ratu na Balkanu 1990-ih.

Poslednja prepreka na putu Srbije u EU je priznanje suvereniteta Kosova i posebno odnosi koji postoje sa Rusijom. Sudeći po karakteru incidenta i po tome što nije bilo reakcije iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saveznički odnosi između Moskve i Beograda mogu otići u prošlost, zaključuje ruski list.

Glas Rusije u izveštaju povodom incidenta na Bezbednosnom forumu u Beogradu pita "šta je to tako strašno uradio ruski ambasador pa da ga beogradski režimski mediji, a njih je bar 90 odsto, okarakterišu kao skandal-majstora".

Po oceni Glasa Rusije "skandalom bi pre trebalo da se nazove takozvani Bezbednosni forum u organizaciji Nato i njegovih beogradskih satelita" i to u Domu Vojske i u prisustvu predsednika države. 

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side