Podstiče li država medijsku raznolikost: Mnogo javnog novca za malo javnog interesa
25.11.2016 Beograd

VideoPodstiče li država medijsku raznolikost: Mnogo javnog novca za malo javnog interesa

Podstiče li država medijsku raznolikost: Mnogo javnog novca za malo javnog interesa Foto: Z. Raš
Novi magazin odlučio je da pokrene javnu debatu o novoj Medijskoj strategiji. Prva stručna debata bavila se odnosom državne pomoći i pluralizma u javnom informisanju. Druga će se baviti medijskim javnim servisima. Treća – regulacijom i samoregulacijom medija i četvrta – informisanjem u onlajn sferi, digitalnim pravima i medijskom pismenošću

Pripremio: Miša Brkić

 

Rok upotrebe važeće Medijske strategije ističe 31. decembra, a o sudbini nove još niko nije razgovarao niti se nešto zna. Neće biti “smak sveta” ako Srbija u 2017. godinu uđe bez nove Medijske strategije jer će uslove poslovanja i dalje određivati zakoni za koje postoji gotovo opšta saglasnost da su bolji nego raniji. Jedina mana je što se slabo i selektivno primenjuju i što je kontrola njihove primene više nego slabašna. Medijska strategija je, međutim, važna jer će država kroz nju opredeliti šta joj je važno i šta joj je interes u podršci medijima. Ključni ciljevi važeće Medijske strategije su očuvanje i unapređenje pluralizma medija i raznovrsnosti medijskih sadržaja kako bi se zadovoljio javni interes. Tome su morali da doprinesu i medijski zakoni koji predviđaju državno sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i javne nabavke za medijske usluge.

Međutim, projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu u prva dva godišnja ciklusa pokazalo je niz sistemskih nedostataka (sukob interesa, neodređenost javnog interesa, izostanak monitoringa i evaluacije...) i omogućilo manipulacije znatnim delom privatizovanih medija. Ispostavilo se u praksi da mehanizmi i procedure kojima se sredstva iz budžeta usmeravaju ka medijima ne prepoznaju potrebu da državna pomoć treba isključivo da bude namenjena ostvarivanju javnog interesa.

 

Pogledajte prvi deo debate:

Play

 

Zato unutar medijske industrije postoji uverenje da posle pet godina primene Medijske strategije i dve godine primene zakona stanje u ovoj industriji jeste bolje, ali da je daleko od zadovoljstva igrača na tržištu. Stanje, dakle, nije alarmantno, ali jeste indikativno.

Zbog toga su ambicije ove prve stručne debate, koju je Novi magazin organizovao u saradnji s Fondacijom za otvoreno društvo, bile da prvo potraži odgovore na pitanje šta se to dogodilo da Srbija, uz obilnu državnu pomoć medijskom sektoru, i dalje nema pluralizam medijskih sadržaja, a zatim da traga za rešenjima kako državnu pomoć medijima i javne nabavke staviti u funkciju pluralizma javnog informisanja, što bi građanima omogućilo da budu aktivni učesnici u izbornom procesu i na političkoj sceni.

 

Pogledajte drugi deo debate:

Play

 

O tim temama govorila su trojica uvodničara – glavni i odgovorni urednik i direktor agencije FoNet Zoran Sekulić (predsednik UO Asocijacije medija i jedan od glavnih predtsavnika medijske koalicije/zajednice pri izradi sadašnje Medijske strategije), direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava (članica Koalicije za nadzor javnih finansija) Dragan Dobrašinović i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Trudili smo se da kao učesnike u debatu uključimo predstavnike Ministarstva za kulturu i informisanje, Državne revizorske institucije (koji ima vrhovnog revizora za svrsishodnost), Ministarstva finansija, parlamentarnog Odbora za finansije, Komisije za nadzor državne pomoći. Neposredno pred početak razgovora stigla je informacija da se ministar izvinjava što ne može nikog od svojih saradnika da pošalje jer ni posle 100 dana nove Vlade nema ni pomoćnika ministra ni državnog sekretara zaduženog za informisanje.

 

Više o javnoj debati pogledajte u galeriji ispod:

(klik na fotografiju za uvećanje)

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side