Učenici okruglog stola ocenili da su razgovori vlasti i opozicije postali konstruktivniji
19.09.2019 | 10:31h ► 14:21h Beograd

Učenici okruglog stola ocenili da su razgovori vlasti i opozicije postali konstruktivniji

Učenici okruglog stola ocenili da su razgovori vlasti i opozicije postali konstruktivniji Foto: Beta / Luka Filipović
Predstavnici pojedinih političkih stranka, koje su učestvovale na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima, ocenili su danas da je razgovor između vlasti i opozicije postao konstruktivniji, te da ima nagoveštaja da se dođe do dogovora oko važnih stvari.

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma (GDF) naveo je da je današnji razgovor pokazao da postoji mogućnost da se dogovore oko važnih stvari, da su iz GDF-a bili skeptični oko obećanja vlasti, ali da do sledećeg skupa može da se očekuje dokument na kojem je sve to napisano i na kojem će stajati potpisi.

"Danas smo prvi put čuli da je vlast spremna da podrži predlog da se moraju razdvajati javni resursi od resura političkih stranaka, te da ne smeju koristiti u političke svrhe, da kampanja ne sme da se ostvaruje u javnim preduzećima i institucijama sistema i da treba da prestane pritisak na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za predstavnike vlasti", naveo je Veljanovski. 

On je ocenio da su neki raniji predlozi na okruglim stolovima predlagani ultimativno, te da su neki predstavnici opozicije kad njihovi predlozi nisu prihvaćeni, prestali da dolaze.

"Što vreme više odmiče nas je manje za okruglim stolom, a razgovor je sve konstruktivniji. Dobro je što je razgovor konstruktuvniji, a nije dobro što je sve manje predstavnika opozicije", naveo je Veljanovski. 

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je najgora odluka koja može da se donese za Srbiju odluka o bojkotu izbora.

"Ideja da se bojkotuju izbori i sa druge strane stav predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da to prihvati je katastrofa", rekao je Jovanović i dodao da je na okruglom stolu puno važnog prihvaćeno, te da je SNS izašao sa nizom rešenja kojima pravi iskorak.

Poslanik Socijlističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović rekao je da postoji opšti zaključak da nakon današnjeg sastanka učesnici okruglog stola treba da podvuku crtu i kažu u kojima stvarima su saglasni, a u kojima nisu nisu i da to dostave organizatorima skupa do sledeće nedelje.

"Čuli smo dosta dobrih predloga od Cesida, Crte, Transparentonosti. Imali smo odličan materijal Konferencije gradova i opština. Mi iz SPS-a smo spremni da te predloge pretočimo u zakon i glasamo u Skupštini i unapredimo izborni proces", rekao je Obradović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side