Vučić i Cipras: Realizacija Prespanskog sporazuma jača odnose Srbije i Grčke
21.12.2018 | 11:48h ► 14:00h Beograd

Vučić i Cipras: Realizacija Prespanskog sporazuma jača odnose Srbije i Grčke

Vučić i Cipras: Realizacija Prespanskog sporazuma jača odnose Srbije i Grčke Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras ocenili su danas u Beogradu da dve zemlje imaju izrazito prijateljske odnose i da bi realizacija Prespanskog sporazuma dodatno ojačala veze Beograda i Atine.

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u četiri oka, Vučić je rekao da je za Srbiju veoma važno da se sprovede Prespanski sporazum između Makedonije i Grčke, kako bi Severna Makedonija postala most saradnje sa Grčkom i omogućila dalje približavanje Beograda i Atine.

"Znam da to nije lako, ali Srbija i njeni građani podržavaju sprovođenje tog sporazuma", rekao je Vučić.

Cipras je naveo da je Sporazum iz Prespe dobar za stabilnost jer će doprineti da Makedonija "bude most, a ne zid" između Srbije i Grčke, što će pozitivno uticati na brojne planirane energetske i infrastrukturne projekte koji će povećati perspektive za ekonomski razvoj.

Među projektima je izdvojio više gasnih projekata i železničku liniju Solun-Skoplje-Beograd i dalje ka Budimpešti.

Cipras je kazao da je s Vučićem razgovarao i "o neprijatnim dešavanjima" na Kosovu i osudio poteze Prištine.

Naveo je da su odluke Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinose stabilnosti u regionu.

"Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih vlasti kojima se doliva ulje na vatru", rekao je Cipras.

On je naveo da ti potezi Prištine "ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju".

Rekao je da Grčka podržava Srbiju u naporima da dođe do rešenja kosovskog pitanja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

Grčki premijer je dodao da će Grčka podržati svaki eventualni sporazum Beograda i Prištine.

"Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje između Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", naveo je on i ponovio podršku briselskom dijalogu.

Prema Ciprasovim rečima, nijedno rešenje nije lako, ali treba prihvatiti kompromis, a to znači da niko ne dobija sve što želi.

Vučić je rekao da je sagovornika upoznao sa stanjem na Kosovu i sa aktivnostima na formiranju vojske Kosova, koje se, kako je naveo, sprovodi suprotno ne samo međunarodnom pravu, već i kosovskim zakonima.

Foto: Beta / Miloš Miškov

On je kazao da je Ciprasu govorio i o uvođenju taksi od 100 odsto na robe iz Srbije i BiH i koliko je to u suprotnosti sa tendencijama u 21. veku o slobodnom protoku robe i kapitala, ali i o tome koliko je to ugrozilo Srbe na Kosovu.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će SAD i Evropska unija izvršiti "značajniji pritisak na Prištinu" da povuče takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, iako su se već svi navikli na normalnost i uzdržanost koje stižu iz Beograda.

"Mi se nalazimo u teškoj situaciji. Kada vam neko u 21. veku uvede takse i spreči trgovinu, uz objašnjenje da ste vi krivi što ste štitili svoj integritet i pobedili u Interpolu, nemate na to odgovor. Nemate racionalni odgovor na iracionalne stvari, ali to niko ne želi da čuje jer su svi navikli na normalnost i uzdržanost Srbije. Mi tako moramo, iako za sada ne donosi ozbiljniji rezultat", rekao je Vučić.

On je kazao da je veoma važno da se problemi na Balkanu rešavaju mirnim putem i da se sačuva stabilnost, jer bez toga nema napretka.

Vučić je naveo da mu je Cipras rekao da je veoma važno da Srbija nastavi da traži rešenje za kosovski čvor, a da je on dodao da je bolje da dve strane same dođu do rešenja, nego da ih ono zatekne.

"Bolje da mi pronađemo rešenje, nego da rešenja pronađu nas. Kompromis nije poraz, već pobeda budućnosti i života", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Vučić je rekao da bilo kakav dogovor nije ni blizu.

"Mislim da bi za nas bilo dobro da imamo neki sporazum. Ali smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma. Pismo (predsednika SAD) Donalda Trampa je racionalno. SAD su priznale nezavisnost Kosova i neće menjati svoju odluku. U pismu se kaže Prištini da mora da se dogovori sa Beogradom, to je dobra vest za nas", rekao je.

On je dodao da je protiv toga da se rešenje traži sukobom i da nije slučajno što insistira na kompromisu.

Vučić je naveo da trgovinska razmena Srbije i Grčke raste i da očekuje da ona pređe 500 miliona evra.

Kazao je da je posle više godina ostvaren rast trgovinske razmene, i to od devet odsto, i dodao da je uvoz iz Grčke prošle godine povećan za 10,7 odsto, a izvoz iz Srbije za sedam odsto.

Dodao je da je na današnjem sastanku bilo reči i o unapređenju u oblasti infrastrukture, pre svega železnice koja bi bliže povezala Beograd, Skoplje, Solun i Atinu.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti završen autoput na Koridoru 10, koji će omogućiti da se iz Grčke i Makedonije preko Srbije putuje u potpunosti autoputem, ali je naveo da treba raditi na unapređenju stanja železničke pruge sa Skopljem i Atinom.

Vučić je naveo da je bilo reči i o digitalizaciji, smanjenju cena telekomunikacionih usluga, ali i o sportskim temama, poput dogovora da se Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija zajednički kandiduju za domaćina svetskog i evropskog prvenstva u fudbalu.

Vučić je naveo da Srbija i srpski narod zauvek ostaju prijatelji sa Grčkom i da je Beograd zahvalan Atini na podršci koju od nje dobija u međunarodnim forumima i na evropskom putu.

Cipras je ponovio da Atina pruža punu podršku evrointegracijama Srbije.

"Mislimo da je to put koji vodi stabilnosti na Balkanu i put koji pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama. Srbija je za nas država od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", naveo je Cipras.

Grčki premijer je kazao da veruje u viziju balkanske saradnje i u perspektivu povezivanja balkanskih zemalja, u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, novih tehnologija i digitalizacije.

"Zajednički interes je mir, saradnja i stabilnost u regionu. Vlada Srbije ima takav stav i to je od koristi za ceo region", naveo je Cipras.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u Beogradu da su odluke Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinosestalbilnosti u regionu.

 

Cipras: Potezi Prištine dolivaju ulje  na vatru

Foto: Beta / Miloš Miškov

"Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih valsti kojima se doliva ulje na vatru", rekao je Cipras posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićm.

Cipras je rekao da ti potezi Prištine "ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cipras je rekao da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora, da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

Cipras je rekao da je svestan da Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i da treba da ostanu na kursu na kom se trenutno nalaze, kao i da ih podržava u pokušajima da dođu do rešenja za Kosovo.

Grčki premijer je rekao da će Grčka podržati eventualni sporazum Beograda i Prištine.

"Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje između Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", naveo je on i ponovio podršku briselskom dijalogu.

Prema njegovim rečima, "rešenje znači da postoji sporazum, što znači da postoji kompromis pri čemu niko ne dobija sve što želi".

Cipras je naveo i da je sporazum iz Prespe s Makedonijom dobar za stabilnost i da će doprineti da Makedonija "bude most a ne zid" između Srbije i Grčke, što će pozitivno doprineti i brojnih planiranim energetskim i infrastrukturnim projektima koji će povećati persektive za ekonomski razvoj.

Među projektima je izdvojio više gasnih projekata i železničku liniju Solun-Skoplje-Beograd i dalje ka Budimpešti.

On je ponovio i podršku Atine evrointegracijama Srbije.

"Mislimo da je to put koji vodi stabilnosti na Balkanu i put koji pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama. Srbija je za nas država od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", naveo je Cipras.

 

Vučić: Za Srbiju je važno da se sprovede Prespanski sporazum

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju veoma važno da se sprovede Prespanski sporazum između Makedonije i Grčke, kako bi onda Severna Makedonija bila most saradnje sa Grčkom i mogućnost za dalje približavanje Beograda i Atine.

Foto: Beta / AP / Darko Vojinović

"Znam da to nije lako, ali Srbija i njeni građani podržavaju sprovođenje tog sporazuma", rekao je Vučić nakon sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Vučić je rekao da je sagovornika upoznao sa stanjem na Kosovu i sa aktivnostima na formiranju vojske Kosova, koje se, kako je naveo, sprovodi suprotno ne samo međunarodnom pravu već i kosovskim zakonima. 

On je naveo da je Ciprasu govorio i o uvođenju taksi od 100 odsto na robe iz Srbije i BiH i koliko je to u suprotnosti sa tendencijama u 21. veku o slobodnom protoku robe i kapitala, ali i o tome koliko je to ugrozilo Srbe na Kosovu.

Vučić je naveo da trgovinska razmena Srbije i Grčke raste i da očekuje da ona pređe 500 miliona evra, ali da je bilo reči i o unapređenju u oblasti infrastrukture, pre svega železnice koja bi bliže povezala Beograd, Skoplje, Solun i Atinu.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti završen autoput na Koridoru 10, koji će omogućiti da se iz Grčke i Makedonije preko Srbije putuje u potpunosti autoputem, ali je naveo da u narednom periodu treba raditi na unapređenju stanja železničke pruge sa Skopljem i Atinom.

On je naveo da je bilo reči i o digitalizaciji, smanjenju cena telekomunikacionih usluga, ali i o sportskim temama, poput ideja da se Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija zajednički kandiduju za domaćina fudbalskog prvenstva.

Vučić je naveo da Srbija i srpski narod zauvek ostaju prijatelji sa Grčkom i da je Beograd zahvalan Atini na podršci koju od nje dobija u međunarodnim forumima.

Vučić je Ciprasa dočekao u Palati Srbija, a dva lidera su potom održala sastanak u četiri oka, nakon čega je planirana druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke kojoj će obojica prisustvovati.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side