Na sastanku vlasti i opozicije na FPN najviše o finansiranju izborne kampanje
05.09.2019 | 15:20h ► 21:14h Beograd

Na sastanku vlasti i opozicije na FPN najviše o finansiranju izborne kampanje

Na sastanku vlasti i opozicije na FPN najviše o finansiranju izborne kampanje Foto: Beta / Milan Obradović
Na okruglom stolu o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas je najviše bilo reči o finansiranju izbornih kampanja, a prema navodima organizatora vlast je spremna da načini neke ustupke.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović međutim kazao je da je tokom razgovara stekao utisak da je u Srbiji sve lepo a da je najveći problem opozicije i cilj da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj kampanji na šta oni ne žele da pristanu.

                                                                                          Foto: Beta / Milan Obradovic

On je kazao i da ne pristaju na predlog Liberalno-demokratske partije (LDP) o formiranju prelazne vlade na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, te da mogu da prihvate samo ono što je u skladu sa praksom, kako je naveo, demokratskih zemalja, odnosno zemalja Evropske unije.

Martinović je napomenuo i da opozicji ne valjaju zakoni koje su oni doneli dok su bili na vlasti, a da je jedino što se od tada promenilo to što ih narod ne želi i ne ukazuje im poverenje na izborima.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je da je dijalogu mesto u parlemntu gde je trebalo razgovarati o preporukama iz izveštaja Evropske komisije koje je vladajuća većina u parlamentu već počela da primenjue.

On je kazao i da deo opozcije koji nije došao na okrugli sto ne želi ni razgovor ni izbore jer su svesni kraha koji bi na njima doživeli.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je tokom razgovora najviše bilo najviše reči o finansiranju izborne kampanje i da očekuje da u narednom periodu vlast učini konkretne korake.

                                                                                          Foto: Beta / Milan Obradovic

On je rekao da je oko većine tačaka danas postojala saglasnost vlasti i opozicije i da je to pokazatelj pomaka, a da su predstavnici SNS tražili da im se kaže koji konkretno članovi zakona o finansiranju izborne kampanje treba da se menjaju.

Antonijević je rekao da, iako su mediji bili tema današnjeg razgovara, nije bilo dovoljno prostora da se o tome govori.

Najavio je da će sledeći sastanak da se održi 9. septembra i da će se razgovarati o biračkim spiskovima i izbornoj administraciji.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić izjavio je da je žalosno da se u 21. veku govori o izbornom sistemu i dodao da je OEBS za izbore 2017. i 2018. godine dao niz objektivnih preporuka koje bi trebalo implementirati i istakao da ta stranka neće da se pridruži bojkotu parlamenta ni predstojećih izbora jer smatra da to ne rešava probleme.

On je istakao da će se u narednom periodu videti koliko preporuka je aktuelna vlast spremna da prihvati, kao i da se eventualni dogovor mora "ozakoniti".

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski kazao je da se boji da će rezultat okruglih stolova biti prihvatanje nekih manje važnih stvari i manjih ustupaka.

On je kazao je je još uvek najveći problem funkcionerska kampanja, odnosno da ne postoji shvatanje da onda kada funkcioneri preteruju sa svojim aktivnostima u periodu izborne kampanje to predstavlja kršenje međunarodnih standarda i zakona Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Saša Šućurović rekao je da su i vlast i opozicija odgovorni za veoma loše izborne uslove i zakone.

On je rekao i da na bojkot izbora pozivaju upravo oni koji su same izborne zakone donosili, a da te zakone Srpska napredna stranka surovije sprovodi.

 

Živković napustio sastanak na FPN

Predsednik Nove stranke Zoran Živković napustio je današnji razgovor vlasti i opozicije o izborima na Fakultetu političkih nauka, jer, kako je izjavio novinarima, nema nikakvih pomaka.

Živković je rekao da se slaže sa vladajućom koalicijom da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Živković je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijeku Anu Brnabić da upute poziv OEBS-u koji bi kontrolisao izborni proces i uslove, od 10. septembra do dana izbora u Srbiji.

Onda će, kako je dodao, Nova stranka pozvati opoziciju da izađe na izbore.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

 

Jovanović (LDP): Predložio sam formiranje prelazne vlade jer je bojkot katastrofalan

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) izjavio je danas da je odluka o bojkotu katastrofalna bez obzira na kontamirniranu političku atmosferu te da formiranje prelazne vlade vidi kao rešenje.

On je novinarima ispred Fakulteta političkih nauka gde se vode razgovori o izbornim uslovima rekao da je na okruglom stolu predložio da formiranje prelazne i republičke i pokrajniske vlade.

Jovanović je rekao da se ne slaže sa izjavom ministra Ivicom Dačićem da u Srbiji nema političke krize i okolnosti zbog kojih treba praviti prelaznu vladu.

Prema njegovim rečima, vremena nema za promenu izbornog zakona pa je zato prelazna vlada rešenje, a o tom predlogu više ga interesuje mišljenje opozicije nego predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Voleo bih da čujem šta o tome misli Đilas, Dveri i DS koji je u tišinii stalno ćuti", rekao je Jovanović ali dodao i da je najveća odgovornost na Aleksandru Vučiću.

On je ponovio da on ne mora biti u toj vladi, ali i da neće učestvovati na izborima ako "budu ludnica".


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Počeo sastanak na Fakultetu političkih nauka o izborima

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas oko 15 časova počeo je četvrti okrugli sto vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izborima, a tema će i ovog puta biti mediji i finansiranje izborne kampanje.

Na okrugli sto nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate, kao i da predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od zahteva ispune.

Na sastanak su došli iz Pokreta slobodnih građana Petar Miletić, iz Nove stranke Zoran Živković, iz Liberalno demokrtske partije Čedomir Jovanović, iz Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku na okruglom stolu predstavljaju Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić, Socijlističku partiju Srbiju Đorđe Milićević, a Jedinstvenu Srbiju Života Sterčević.

Sa Fakulteta političkih nauka su saopštili da je cilj okruglog stola "da se sačini pregled rešenja u ove dve oblasti oko kojih je postignuta saglasnost svih učesnika u dijalogu i koja bi mogla da se primene kao trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora".

Okrugli sto je zatvoren za javnost.

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side