Krenula protestna šetnja Jedan od pet miliona: Solidarnošću protiv nasilja
15.06.2019 | 19:43h ► 20:37h Beograd

Krenula protestna šetnja Jedan od pet miliona: Solidarnošću protiv nasilja

Krenula protestna šetnja Jedan od pet miliona: Solidarnošću protiv nasilja Foto: Beta / Emil Vas
U Srbiji je postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost, poručeno je danas u Beogradu sa protesta "Jedan od pet miliona".

Dejan Bagarić student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

"Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom", rekao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizovana i da mora biti vraćena građanima.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronađu i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem.

Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi - oslobađenje medija i fer i pošteni izbori.

"Kada budu ispunjeni naši zahtevi oslobađanje medija sa nacionalnom frekvencijom i fer izbori tada će protesti da stanu i pretvore se u kolonu glasača i tako ćemo izaći na kraj sa ovim režimom", rekao je Lečić.

On je kazao da građani treba da odluče da li će preko leta svake subote da se okupljaju ili određenog datuma i istakao  da protest ne sme da se prekine i da će on ako odluče svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi. Lečić je pozvao građane da podrže akciju protiv rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji smanjuje intelektualni i duhovni nivo i srozava društvo.

Okupljeni su posle govora krenuli u protestnu šetnju do zgarde Rektorata Univerziteta u Beogradu.

 

Počeo protest u Beogradu

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, 28. po redu, počeo je večeras nešto pre 19.30 časova kod Terazijske česme.

Organizatori su najavili da će na večerašnjem protestu govoriti student Dejan Bagarić iz Novog Sada, koji je prebijen prošle subote nakon protesta "1 od 5 miliona" u tom gradu i profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković.

Posle govora okupljeni građani će prošetati do zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu gde će govor održati tudent Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević.

Protesti su tokom prethodnih šest meseci počinjali u 18 časova, a od ove subote, zbog vrućine, u 19 časova.

Prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu bio je 8. decembra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.06.2019, 22:08h Данко Б. Марин

    Обично пратим на фејсу кад нисам у екипи али последња фејс забрана од ТРИДЕСЕТ дана је уследила после афоризма да смо демократски гласали за логор смти и фирера... Честитам СНСендвичарима на зарађеном СНСендвичу - неће ни то дуго!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side