16.04.2019 Beograd

Gojković o sednici kolegijuma: Neophodne izmene poslovnika u cilju efikasnijeg rada

Gojković o sednici kolegijuma: Neophodne izmene poslovnika u cilju efikasnijeg rada Foto: Novi magazin/SA
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je danas, na sednici kolegijuma parlamenta, kojoj su osim poslanika vlasti prisustvovali i predstavnici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke (SRS) i Liberalno demokratske partije (LDP), zaključeno da je u cilju unapređenja rada neophodno izmeniti i dopuniti Poslovnik o radu parlamenta.

Izražavajući zadovoljstvo sastankom koji je, kako je ocenila, pokazao da je parlament mesto u kom se odigrava politički dijalog legalno i legitimno izabranih predstavnika građana, Maja Gojković je kazala i da je na sednici kolegijuma zaključeno da kakve god izmene i dopune poslovnika budu usaglašene, da one moraju biti usvojene "u najvećem konsenzusu".

"Ne mogu da prejudiciram kada će doći do tih izmena jer čekam konkretne predloge u pisanom obliku. Želimo da najveći broj poslanika konsenzusom odluči da je to pravi put koji otvara poboljšanje našeg rada", kazala je ona i zahvalila se poslaniku Miladinu Ševarliću što je prisustvovao kolegijumu jer je, kako je ocenila, "dobar domaćin koji je izbačen iz poslaničke grupe Dveri samo zato što je iskazao želju da učestvuje u plenumskim raspravama".

Po njenim rečima, poslanici SRS i LDP su na sednici kolegijuma zatražili da se omogući u parlamentu više vremena za raspravu o amandmanima i izneli druge predloge za unapređenje rada, koje će joj predati u pisanoj formi.

"Osvrnuli smo se i na predloge za dopunu dnevnog reda koje su izgubile svaki smisao. O svemu tome ćemo nastaviti da diskutujemo na narednim kolegijumima", kazala je Gojković i dodala da očekuje pismene predloge o izmenama poslovnika.

Ona je navela i da su se učesnici sednice kolegijuma saglasili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećim sednicama parlamenta na čijem će dnevnom redu, kako je rekla, biti više zakonskih predloga, a među njima u maju i pitanje Kosova i Metohije.

"U maju u proceduru ulazi 'Tijanin zakon', vrlo važan zakon koji predviđa doživotnu kaznu zatvora za silovatelje i ubice deca i žena u drugom stanju" rekla je ona i dodalo da će do kraja redovnog prolećnog zasednja biti održana i sednica posvećenu Kosovu i Metohiji na koju će biti pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri.

Ona je dodala i da poslanici mogu da predlože koga još sve žele da čuju na toj sednici.

Upitana za predstavnike opozicionih poslaničkih grupa koje nisu došle na sednicu kolegijuma, Maja Gojković je rekla da ;vrata Skupštine Srbije ostaju otvorena za sve šefove poslaničkih grupa.

"Nastaviću da ih pozivam jer se ovde vodi dijalog i zastupaju interesi građana, a ne na ulici", kazala je predsednica parlamenta.

 

Jovanović (LDP): Dijalog u parlamentu, ako neće neka uzmu stiropor od Tome

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je potrebno normalizovanti atmosferu u parlamentu, izmeniti Poslovnik o radu i vratiti u najviše zakonodavno telo teme o evropskom putu Srbije i Kosova.On je novinarima posle sednice Kolegijuma Skupštine Srbije rekao da je parlament mesto za dijalog i da je u njemu moguće govoriti o izmenama zakona, ali sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a ne sa "nekakvim komisijama" i predstavnicima neparlamentarnih stranaka.

"Nikakve komisije (Aleksandra) Vučića, Saveza za Srbiju (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića i kako god neće uređivati život u Srbiji, postoje zakoni i institucije koje moraju da se poštuju", rekao je Jovanović povodom nedolaska dela opozicionih poslanika na kolegijum i zahtevaa opozicije upućenih na protestu 13. aprila da se formira zajednička komisija vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

On je kazao da medijima treba da se bave medijska udruženja, a ne političari.

"Političari ne dolazi u obzir da se bave medijima, a posebno ne kojekave komisije. Video sam na primeru Presa i Informera kakao se oni bave medijima", naveo je Jovanović i dodao da je potreban dijalog u skupštini.

On im je poručio da ako neće dijalog u parlamentu, onda neka od bivšeg predsednika SNS i Srbije Tomislava Nikolića uzmu stiropor na kom je štrajkovao glađu.

Jovanović je napomenuo i da je izmene Poslovnika predlagao još 2009. godine i da će te izmene uputiti i sada i dodao da je za izglasavanje poslovnika potreban što širi dogovor.

 

Martinović: SNS spremna na dijalog u parlamentu, ne pristajemo na delegacije i komisije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas da je skupštinski kolegijum bio prilika da sve poslaničke grupe iznesu svoje mišljenje kako parlament treba da radi u narednom periodu, ističući da je skupština jedino mesto za dijalog i da je SNS spremna da tu razgovara o svim temama.

On je novinarima u parlamentu rekao da deo opozicije koji je odlučio da ne dođe ima pravo da bira svoj politički put, ali da je parlament mesto na kome se razgovara.

"Njihov izbor je što nisu došli svako ima pravo u politici da bira put kojim će da ide. Mi iz SNS smatramo da je jedino mesto za dijalog o svim važnim društvenim i političkim temama parlament i da o svemu u parlamentu treba da se razgovara i o onim temama koje su u okviru postojećih zakona, a ne možemo da razgovaramo o nečemu što je suprotno zakonu, odnosno što nije u skladu sa važećim propisima", rekao je Martinović.

On je istakao da je SNS spremna na dijalog bez tenzija i mržnje, na razgovor o svim temama koje su u interesu države i njenih građana.

"Ne pristajemo na razgovor ni sa kakvim delegacijama i komisijama. Parlament je mesto u kome se razgovara, onaj ko hoće dobro je došao, ko neće to je njegov politički izbor", dodao je Martinović.

Govoreći o izmenama Poslovnika o radu parlamenta, on je rekao da je potreban što širi konsenzus i vlasti i opozicije, ne samo prosta većina da bi se Poslovnik promenio, a da bi što duže trajao i da ne bi niko mogao da kaže da mu ne odgovara ili da se ugrožavaju neka njegova prava.

 

Marković (JS) : Oni koji bojkotuju parlament ne mogu da primaju platu

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma danas je na kolegijumu Skupštine Srbije predložio da se onima koji bojkotuju parlament, a koji su na stalnom radu ne isplaćuje plata."Predložio sam da po hitnom postupku donesemo odluku da oni koji su na stalnom radu, a ne dolaze na posao ne mogu da primaju platu. Da li radnik može da ne ide na posao ili lekar, a da prima platu, ili prosvetni radnik da ne dolazi na posao jer mu se nešto ne sviđa, a da prima platu", upitao je Marković posle sednice skupštinskog kolegijuma.

On je predložio i da se taj novac umesto poslanicima koji bojkotuju preusmere za porodice koje imaju troje ili više dece.

Marković je kazao da je na konsultacijama bilo reči o predstojećim sednicama i da će na jednoj od njih biti reči o Kosovu, ali da nije utvrđeno tačno kada će ona biti održana.

Povodom zahteva opozicije iznetim na protestu Marković je rekao da ih je opozicija nije uputila na tačne adrese.

"Oni neće dijalog da predsednikom Srbije, neće sa predsednicom Skupštine Srbije, pa gde i sa kim onda hoće", upitao je Marković.

 

Jovanović (SPS): Deo opozicija ne želi dijalog i ne poštuju osnovne principe demokratije

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partrije Srbije (SPS) Neđo Jovanović izjavio je danas da je na sednici skupštinskog kolegijuma otvoren dijalog o važnim temama i da deo opozicije koji nije došao pokazao da ne želi dijalog, niti poštuje osnovne demokratske principe.

On je novinarima u parlamentu posle sednice kolegijuma kazao da zahtevi sa kojima je deo opozicije istupio na protestu nisu podneti nikome formalno, a da oni koji su ih podneli nisu došli na sednicu kolegijuma, što govori da dijalog ni ne žele.

"Deo opozicije nije došao na kolegijum, nije učestvovao u konstruktivnom dijalogu, što je odraz nepoštovanja prema Srbiji i instutucijama Srbije", rekao je Jovanović.

On je rekao da su na kolegijumu govorili o izmena Poslovnika o radu parlamenta i o predstojećim sednicama na kojima će se raspravljati o izmenama Ustava i o pitanju Kosova.

Šefica opozicione poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je novinarima u parlamentu pre početka kolegijuma da i pored prvobitne najave da će njena poslanička grupa ići na sastanak to ipak neće učiniti jer su posle protetsa zahtevi građana i opozicije izvrgnuti ruglu što je nedopustivo.

Ona je navela da i dalje misli da dijalog treba da postoji i da se vodi u institucijama sistema i kako Poslovnik o radu nalaže.

"Jesmo za dijalog, ali u okviru sistema, a ne na ovakav način da se izruguju građani i opozicija koji imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo i iznesu zahteve", rekla je Macura.

Predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala je sve poslaničke grupe na dijalog kako bi se dogovorili o predstojećem radu, najavljujući u narednom periodu raspravu u parlamentu o zakonu o zaduživanju u švajcarskim francima, Tijaninom zakonu koji predviđa doživotan zatvor za ubice dece i trudnica, kao i raspravu o pitanju Kosova i Metohije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side