20.09.2017 | 10:37h ► 11:45h Beograd

Počelo vanredno zasedanje Skupštine Srbije

Počelo vanredno zasedanje Skupštine Srbije Foto: Novi magazin/SA
Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice je razmatranje predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da ministar verifikuje imenovanje direktora predškolskih i školskih ustanova, a među novinama zakona naveo je i proširenje autonomije nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, uz definisanje odgovornosti.

Obrazlažući predloženi zakon poslanicima na sednici Skupštine Srbije, Šarčević je rekao da je zakon temelj kvalitetnog obrazovanja i da omogućava da se obrazovanje uskladi s razvojem društva.

Po njegovim rečima, tim predlogom zakona povećava se odgovornost i efikasnost svih koji učestvuju u obrazovnom sistemu.

On je kazao da su predloženim zakonom predviđene visoke kompetencije u izboru direktora čije imenovanje ministar na kraju verifikuje.

Šarčević je podsetio da je dosadašnjim još aktuelnim zakonom predviđeno da ministar treba samo da potpiše izbor direktora.

Po njegovim rečima, predloženi zakon predviđa da prosvetari u penziju moraju da idu sa 65 godina.

Kako je naveo, predviđeno je veće uključivanje roditelja u rad škole, kao i vaspitno-dispciplinske mere, odnosno društveno koristan i humanitarni rad.

"Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati ga kroz sve nivoe obrazovanja", naveo je ministar i dodao da zakon omogućava angažovanje savetnika – spoljneg saradnika, osim konkursom, i na predlog prosvetnog savetnika ili zavoda.

Predloženo je i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, odnosno vaspitačima, a taj period po pravilu iznosi pet godina.

Govoreći o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, Šarčević je rekao da je njime predviđeno da uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta bude 48 ESP bodova.

Predloženi zakon, kako je dodao, predviđa i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza između visokog obrazovanja i privrede.

Šarčević je rekao da je predlogom zakona predviđeno uvođenje industrijskog predavača, ali i menadžera na univerzitetu dok se rektor i dekan biraju na tri godine, uz mogućnost još jednog mandata.

Predloženim zakonom unapređuje se sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, uvode novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.

Posle izlaganja ministra, poslanici su počeli jedinstven načelni pretres o ta dva zakona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side