Poslanici o položaju penzionera i sahranjivanju u najlon kesama
25.10.2019 | 11:36h ► 15:18h Beograd

Poslanici o položaju penzionera i sahranjivanju u najlon kesama

Poslanici o položaju penzionera i sahranjivanju u najlon kesama Foto: Novi magazin/ SA
Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas u Skupštini Srbije odgovarajući na kritike o položaju penzionera, da država penzionerima pruža onoliko koliko može u datom trenutku.

On je kazao da je za težinu reformi država zahvalna penzionerima koji su poneli ogroman teret, ali time i doprineli da država može da isplati sada pomoć od 5.000 dinara i to ne iz kredita nego iz realnih prihoda.

Poslanik Partije ujedinjenih panzionera Srbije (PUPS) Borisav Kovačević ukazao je da je pomoć koja će biti isplaćena penzionerima pokazatelj da je država ekonomski ojačala, da tu nema pogovora, ali da problemi ipak i dalje postoje.

On je kazao da su penzije smanjene pre nekoliko godina nepravedno u komparaciji sa smanjenjem plata, podsećajući da su plate smanjene 10 odsto, a da je više od trećine penzionera doživelo smanjenje penzije i od 22 odsto pa do 25 odsto.

Kovačević je kazao da će sada neko kome je uzeto 22 odsto ili 25 odsto dobiti povećanje od oko pet odsto, a onima kojima je uzeto samo 10 odsto oni će dobiti od devet do 15 odsto.

On je kazao da je 2005. godina bila 42 odsto u odnosu na proseču platu i da je tada "širom Srbije bilo sahranjivanje penzionera u najlon vrećama jer nije bilo novca" te da se plaši da se sada prosečna penzija ne približi tom procentu.

Kako je dodao, u ovom trenutku u odnosu na prosečnu platu prosečna penzija iznosi 49,1 odsto, a ako se ostvari povećanje koje je predviđeno od januara 2020. godine spustiće se razlika na 45 odsto.

"Približavamo se i strah me hvata od toga hoćemo li se na taj način ako tako nastavimo približiti situaciji iz 2005. godine koju sam pomenuo, a i ako se ne približimo ako budemo na 45 odsto. To je ključni problem", rekao je Kovačević i dodao da treba razmisliti o socijalnom efektu i o pravdi u društvu i jednakom položaju koji država treba da pruži u svakom pogledu svim građanima svoje zemlje.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić rekao je da je izjava da su penzioneri sahranjivani u najlon kesama poražavajuća za državu.

"Ja mislim da nikada ova država nije bila čak ni tada 2012, 2013. i 2014. godine u situaciji da je morala da sahranjuje penzionere u plastičnim vrećama, kao što se sahranjuju umrli od zaraznih bolesti. Mislim da penzioneri nisu zarazna bolest i da nije trebalo tako da se postupa", rekao je Ševarlić.

On je ukazao da su penzije umanjenje za oko 800 miliona evra u ukupnom iznosu i upitao ministra Đorđevića postoji li mogućnost da se vrate oduzete penzije bar sukcesivno.

Ševarlić je pitao i kako je moguće da poljoprivredni penzioneri imaju za 30 odsto manju minimalnu penziju, nego što je minimalna penzija penzionisanih lica kod poslodavaca i samostalnih preduzetnika.

Đorđević je negodovao zbog priča o sahranjivanju penzionera u najlon kesama te istako da ne želi da dozvoli obmanjivanje javnosti.

"Ja ne mogu da vam dozvolim da takve stvari pričate da se sahranjuju u vrećama penzioneri. Penzioneri dobro znaju kakav je njihov položaj sad, a kakav je bio do 2012. godine. A ja vas pitam, a vi budite iskreni prema meni koliku ste penziju imali 2014. a koju imate danas i kažite da li je manja nego pre", rekao je Đorđević Ševarliću.

Poslanici u Skupštini Srbije razmatraju izmene i dopune Finansijskog plana PIO fonda za 2019. godinu kojim se penzionerima omogućava isplata novčane pomoći u iznosu od 5.000 dinara početkom novembra.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side